CuprinsCaută

Coroana sărbătorită la Chișinău

14.12.2016
TwitterFacebook

 

Jurnal de Av. Dr. Ioan-Luca Vlad

De mai bine de doi ani, a devenit o tradiţie şi o onoare ca, la finalul vizitelor Familiei Regale în spaţiul dintre Prut şi Nistru, la care particip, să aştern câteva cuvinte despre desfăşurarea lor. Vizita aceasta a fost una scurtă, Familia Regală stând numai o zi plină (luni, 12 decembrie) la Chişinău. Nu era să fie aşa, doar că, între timp, evenimente româneşti (dintre care cele mai importante sunt Seara Regală Diplomatică şi deplasarea Trenului Regal la Iaşi) au necesitat scurtarea programului de aici, pentru echilibrarea agendei.

Bursele Regale

Vizita a avut trei puncte. În prima parte, Alteţa Sa Regală Principele Radu a decernat, în sala de festivităţi a proaspăt construitului cămin din cadrul Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Bursele Regele Ferdinand I şi Regina Maria dedicate studenţilor basarabeni. A fost al doilea an de decernare a acestor burse, primite de doi studenţi eminenţi (domnul Daniel Podgornîi, anul II; şi domnişoara Ana Nastasiu, anul II), ambii de la Facultatea de Ştiinţe Exacte a Universităţii. Însă a fost prima oară când ele s-au decernat în Universitate, anul trecut ceremonia fiind organizată la Castelul Peleş.

S-a dovedit că a fost mai bine aici, deoarece sala era plină cu profesori şi studenţi, interesaţi să afle mai multe despre activitatea Familiei Regale. Discursul introductiv a fost susţinut de domnul deputat Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media din Parlamentul Moldovei. Oficiile de gazdă au fost făcute de doamna academician prof. univ. dr. hab. Maria Duca, rectorul Universităţii, în prezenţa domnului academician prof. univ. dr. hab. Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a Excelenţei Sale domnului Daniel Ioniţă, Ambasadorul României, recent acreditat la Chişinău, precum şi a doamnei ministru Corina Fusu, ministrul Educaţiei.

Principele Radu a susţinut un scurt cuvânt de felicitare adresat tinerilor studenţi, anunţând şi o surpriză: decizia Principesei Moştenitoare, Custodele Coroanei, şi a sa, de a institui, începând cu anul 2017, Bursele Regale Regele Mihai I şi Regina Ana, care urmează a fi acordate către doi studenţi de la Universitatea de Stat din Comrat.

Motivele care stau la baza acestei decizii sunt evidente: sudul Basarabiei, şi în special Găgăuzia, trebuie încurajat şi integrat în circuitul ştiinţific, social, cultural şi economic european. Chiar dacă există un pod peste Prut (rutier şi feroviar) în dreptul localităţilor Giurgiuleşti – Galaţi, România pare foarte departe de la Comrat, atracţia economico-socială fiind către est. Or, continuând vizita de acum un an, continuând momentul deschiderii lectoratului de limbă română de la Comrat din septembrie, Familia Regală doreşte să aprofundeze apropierea acelei părţi din Basarabia, care este şi baştina unui popor paşnic, încercat de greutăţi, dar doritor de cunoaştere şi de dezvoltare.

La finalul ceremoniei, Principele a înmânat diplomele celor doi câştigători, vizita încheindu-se cu o scurtă trecere în revistă a căminului studenţesc şi a bibliotecii acestuia unde, la loc de cinste, se afla donaţia de carte a Familiei Regale.

Academia de Studii Economice a Moldovei

Al doilea moment s-a desfăşurat în Biblioteca Academiei de Studii Economice a Moldovei. Prilejul a fost decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, votat de către Senatul instituţiei, către Alteţa Sa Regală Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, în prezenţa Principelui Radu şi a Ambasadorului României.

Gazdă a fost domnul academician, prof. univ. dr. hab. Grigore Belostecinic, preşedintele Consiliului de Administraţie, alături de membrii Senatului. Şedinţa festivă a Senatului a audiat un Laudatio impresionant, în care s-au prezentat viaţa şi activitatea Principesei Moştenitoare, atât în timpul Exilului, cât şi după 1990, în termeni foarte deschişi, clari, aproape educativi pentru cei care erau în sală (nu numai profesori, ci şi foarte mulţi studenţi). Şedinţa a fost înfrumuseţată de muzică populară şi colinde, o parte interpretate de corul Academiei de Studii Economice.

Principesa Moştenitoare, primind titlul, a mulţumit corpului universitar, adresându-le cuvinte de încurajare pentru activitate. Simbolic vorbind, este prima legătură a Principesei cu lumea universitară de peste Prut, şi una care are toate şansele să se extindă şi să se consolideze.

Aniversarea Coroanei

Momentul cel mai semnificativ a venit însă seara, la 19:00, când, la invitaţia domnului Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut loc un eveniment dedicat aniversării a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României.

 Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Excelenţei Sale domnului Nicolae Timofti, Preşedintele Republicii Moldova, a domnului judecător Alexandru Tănase, Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, a Ambasadorului României, precum şi a mai multor membri ai Guvernului şi Parlamentului, ai societăţii civile, culturale şi economice.

Programul a fost unul impresionant, gazdele noastre întrecându-se cu o prezentare care, onest vorbind, ar fi aproape imposibilă în România. Au participat două ansambluri corale (Capela Corală Doina – dirijor Ilona Stepan – şi Corul de copii Vocile Primăverii), precum şi două orchestre de renume (Orchestra Simfonică a Moldovei şi Orchestra Prezidenţială), prima dintre ele evoluând sub bagheta Maestrului Mihail Agafița. De asemenea, şi-au dat concursul patru actori profesionişti, în calitate de prezentatori, respectiv declamatori, precum şi două (foarte) tinere muziciene, la pian şi vioară, care au susţinut recitaluri de virtuozitate.

Spectacolul a avut un dublu rol: pe de o parte, Basarabia a aniversat 150 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Române. În cursul său, actorii au ţinut o adevărată lecţie de istorie, ajutată de prezentări video, privind Familia Regală şi relaţia acesteia cu Basarabia. Pe de altă parte, el a fost şi un eveniment de caritate, pentru că s-au strâns fonduri pentru reparaţia sălii de concerte a Liceului de Muzică Ciprian Porumbescu din Chişinău, alma mater pentru mulţi dintre cei mai reputaţi muzicieni ai Moldovei (şi pentru mulţi dintre cei de pe scenă).

Seara s-a încheiat cu o recepţie, în cursul căreia Custodele Coroanei a oferit Parlamentului un tablou istoric, reprezentând pe Regele Ferdinand I în timpul Primului Război Mondial (autor: Valentin Tănase).

Anul Jubiliar 2016 se încheie, deci, pe o notă pozitivă. Un pod simbolic peste Prut este întărit, şi dă speranţe ca, indiferent de evoluţiile geopolitice, Familia Regală să reprezinte un punct de unitate, respect şi tradiţie istorică între locuitorii celor două maluri ale sale.

×

Căutare