CuprinsCaută

Cuvântul Alteței Sale Regale Principele Radu al României 3 aprilie 2017, Aula Magna a Academiei Române

03.04.2017
TwitterFacebook

Domnule președinte al Academiei,

Înalți demnitari ai Statului,

Preafericite părinte Patriarh, Înalt Preasfinția Voastră,

Doamnelor și domnilor academicieni,

 

Este o onoare să mă adresez, în numele Custodelui Coroanei, personalităților prezente la Academia Română astăzi, la un secol și jumătate de drum parcurs împreună de forul suprem al științei și culturii naționale și de Casa Regală a României.

Suntem în secolul al XXI-lea, facem parte din familia națiunilor în care a triumfat democrația, avem libertate, suntem membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și ai Uniunii Europene, ne bucurăm de beneficiile re-conectării țării noastre cu lumea. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil dacă acum 150 de ani, temelia instituțională a României moderne nu ar fi fost așezată cu atâta viziune, patriotism, statornicie și pricepere.

Coincidență istorică și simbol, în același timp: Constituția statului modern, Casa Regală și Academia Română au aceeași dată de naștere: anul 1866. Fiecare dintre aceşti trei piloni ai statalităţii noastre moderne, cu uneltele sale specifice, a promovat în societatea românească conceptul şi valorile morale asociate profesionalismului, meritului, spiritului civic și simțului datoriei.

Timp de 50 de ani, Carol I a contribuit la zidirea statului român modern pe principiul perfecționării neîncetate. Instituțiile moderne ale statului s-au făurit pe temeiul calității profesionale și al meritului. Mijlocul secolului al XIX-lea a fost timpul unei aspirații instituționale către mai bine, iar principiile întru care neamul nostru s-a manifestat în Europa au fost „solidaritate“, „unire“, „împreună“, „prin noi înșine“. Academia, Biserica, Armata și Coroana au pus împreună esențele rare ale națiunii. Ne-am cucerit independența pentru că am stat împreună. Am făcut Marea Unire pentru că am fost împreună, am făcut o țară modernă pentru că am fost împreună, am depășit crize și am câștigat războaie pentru că am fost împreună.

Este o grea încercare aceea de a evalua importanța pentru țară a fondării, acum 150 de ani, a Societății Academice Române. La un moment de cumpănă al istoriei naționale, când munca de modernizare a țării cerea răbdare, chibzuință, iubire de țară și multă luare-aminte, Academia Română a adus forța științei și pe cea a artei în slujba consolidării țării. Dar existența Academiei a mai făcut ceva neprețuit pentru țară: a produs și a călăuzit leadership. Dacă privim lista personalităților care înconjurau pe Regele Carol I și pe Regina Elisabeta, la Castelul Peleș, în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, vom avea în față o excepțională pleiadă de lideri, acoperind cele mai diverse domenii, de la armată la literatură, de la politică la medicină și matematică, de la diplomație la învățământ, de la geografie la muzică, de la filosofie și istorie la științe economice. Aproape toți acești oameni de stat, de știință sau de cultură erau membri ai Academiei Române, titulari sau onorifici.

În vremurile noastre, Academia Română este o instituție a prestigiului științific și al artelor. Dar ea este, în același timp, una dintre puținele instituții ale prezentului care poate conferi identitate, mândrie, încredere și stabilitate societății noastre. 

×

Căutare