CuprinsCaută

Palatul Universității din Iași, 120 de ani

22.10.2017
TwitterFacebook

Acum 120 de ani, în ziua de 21 octombrie 1897, a fost inaugurat Palatul Universității din Iași. Piatra de temelie a clădirii fusese pusă în prezența Principelui Moștenitor Ferdinand, la 28 aprilie 1892. Piatra de temelie se găsește sub Aula “Carmen Sylva”. Construcția palatului a început în anul 1893. Palatul a fost ridicat pe locul fostului Teatru Mare de la Copou și al Școlii de Belle-Arte. Arhitectul lucrării a fost Louis Le Blanc.

Inaugurarea din 21 octombrie 1897 a avut loc în prezența Regelui Carol I, a Reginei Elisabeta, a ministrului Învățământului, Spiru Haret, a prim-ministrului D.A. Sturdza și a rectorului universității, Nicolae Culianu. În timpul refugiului de la Iași, în Primul Război Mondial, în Palatul Universității a funcțional Ministerul de Război. Numele original al instituției a fost “Universitatea din Iași”.

Edificiul a fost substanțial extins, în timpul domniei Regelui Carol al II-lea. Astăzi, palatul din Copou este unul dintre cele mai impunătoare edificii universitare din sud-estul Europei.

×

Căutare