Cuprins Caută

Principesa Margareta, la lansarea unei cărți care-i este dedicată: Bine scrisă, spune lucruri adevărate

20.10.2017
Twitter Facebook

Principesa Margareta consideră că volumul pentru copii și tineri care îi este dedicat, apărut recent la Editura Curte Veche, este o carte bine scrisă, care spune lucruri adevărate, ilustrațiile închipuind aidoma evenimentele și personajele la care fac referire.

"E minunată. Extraordinară. E bine scrisă. (...) Și domnul Cioroianu a scris foarte frumos. Când am auzit că el va scrie, am spus că va fi prea greu pentru copii. Dar nu e. E foarte abordabil. E colorat, e un limbaj simplu, dar este și foarte profund ce este scris acolo. Și spune niște lucruri foarte adevărate", a spus principesa, joi seara, la Ceainăria Cărturești Verona, la lansarea cărții "Margareta a României. O Principesă în serviciul țării regăsite".

Cartea, scrisă de Adrian Cioroianu, este ilustrată de artista Yanna Zosmer, despre care principesa Margareta a afirmat că a desenat ca și cum ar fi participat la evenimentele la care se referă.

"Și ilustrațiile... Nu am cuvinte. Exact ca și cum ar fi fost aici fata care a desenat. De exemplu asta, la Versoix. E exact cum ne-a așezat, cu Majestățile Lor.. Totul... Nu știu cum a făcut", a spus ea.

Principesa a adăugat că nu a cunoscut-o pe ilustratoare. "N-am cunoscut-o. Numai acum, în această seară. Nu știu cum a putut să imagineze exact cum a fost realitatea. Este extraordinar", a afirmat principesa Margareta.

Alteța Sa a apreciat că inițiativa Editurii Curte Veche de a iniția Colecția "Regii și Reginele noastre" este una lăudabilă, în contextul actual.

"Este o idee foarte bună, pentru că știți cum e cu cititul. Nu citim. O inițiativă foarte bună a Curții Vechi. Și am apreciat în primul rând tot ce s-a scris despre familia mea, despre Familia Regală și despre Coroană, pentru că pune poveștile într-un context istoric. Foarte util", a mai spus principesa Margareta.

Cunoscutul tenor Teodor Ilincăi a mărturisit că s-a simțit din nou copil citind cartea ca și cum ar fi citit o poveste, "dar de data aceasta o poveste adevărată".

În opinia acestuia, "extraordinara forță regeneratoare a românilor" de care i-a vorbit istoricul Adrian Cioroianu poate fi comparată cu o construcție, o clădire cu contraforturi, dintre acestea unul reprezentându-l Familia Regală a României.

Vorbind despre volumul lansat, principele Radu a remarcat că acesta "spune o poveste care se scrie acum, în continuare".

"Și acest lucru este atât de neobișnuit pentru o poveste. Cei care o citesc acum, la 10 sau 12 ani, vor face parte din poveste peste opt, peste 10 ani", a spus principele.

El a amintit că, prin inițierea colecției "Cărțile copilăriei", Curtea Veche a lansat, pentru copii, "un fel de Biblioteca pentru Toți, care a fost creată în penultimul deceniu al secolului al IX-lea prin intervenția directă a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, care, cu doi cărturari români, a făcut o colecție ce a dăinuit până aproape în zilele noastre, trecând chiar și prin perioada comunistă".

"A reface acest lucru în mod special pentru partea de națiune care e copilăria, românii tineri, este nu numai generos, dar și vizionar. Cred că una din marile probleme pe care le avem în Uniunea Europeană acum este rătăcirea tinerei generații, care nu știe prea bine cine este, încotro merge, de ce suntem români, francezi sau germani, de ce suntem asta, și nu altceva și ce înseamnă să fii român, italian, german sau spaniol, ce înseamnă că trebuie să faci ca să te dovedești un bun patriot. Mai mult de jumătate din acest continent zâmbește când pronunți cuvântul 'patriot'. Unii din ei cu jenă: 'Ne scuzați că vorbim despre astfel de lucruri'. Tot așa cum o foarte bună parte a continentului se jenează să spună dacă crede sau nu în Dumnezeu și sunt țări unde nu e prea bine să spui că ai fost la biserică sâmbătă sau duminică. Cum Coroana, ca și credința sau cultura română sunt parte din fundația construcției de care Teodor Ilincăi vorbea mai devreme, este foarte bine că tânăra generație românească, deși parte a unei țări care primește lecții în fiecare zi, este și parte a unei națiuni care are un anume fel de echilibru în toată lista aceasta de nevoi care ne acaparează uneori", a spus principele Radu.

Lansarea a fost urmată de o sesiune de autografe.

Colecția "Regii și Reginele noastre", proiect inițiat de Curtea Veche Publishing, prezintă pe înțelesul copiilor și tinerilor destinele regilor și reginelor României într-o colecție frumos ilustrată. Au mai apărut volumele "Carol I. Primul și cel mai mare Rege al românilor", "Maria a României. Regina care a iubit viața și patria" și "Mihai I al României. Un rege cu onoare, loialitate și credință".

sursa: https://www.agerpres.ro/cultura/2017/10/19/principesa-margareta-la-lansarea-unei-carti-care-i-este-dedicata-bine-scrisa-spune-lucruri-adevarate-21-58-23

Căutare