CuprinsCaută

Drumul recunoștinței cu Trenul Regal

12.07.2017
TwitterFacebook

 

Cu ocazia centenarului marilor bătălii de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz, marți, 11 iulie 2017, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au parcurs cu Trenul Regal, de la Focşani la Oneşti, Drumul Recunoștinței. Călătoria Familiei Regale a avut loc în ziua în care a început prima bătălie, cea de la Mărăști. Familia Regală şi Armata i-au comemorat pe eroii de atunci.

Sărbătoarea Recunoștinței a început la 03.50 dimineața, când militarii români din batalioane aflate în poligoanele de la Cincu, Smârdan şi Babadag, au tras salve de tun în amintirea celor 1500 de ostaşi români morţi şi a celor 3000 răniţi în bătălie. A fost ora la care soldaţii români au început lupta de la Mărăşti acum 100 de ani.

Bătălia de la Mărăști a durat 8 zile și s-a încheiat cu triumful ostaşii români, care i-au învins pe germani şi austro-ungari.

Călătoria recunoștinței a Trenului Regal a început în Gara Focşani. Acolo, Familia Regală a fost întâmpinată de autoritățile locale ale municipiului Focșani și județului Vrancea, precum și de locuitori ai urbei, de toate vârstele. Au fost prezenți voluntari ai Crucii Roșii române.

Dorința Altețelor Lor Regale a fost ca Drumul Recunoștinței să cuprindă mai ales societatea românească și comunitatea locală, iar comemorarea eroilor să intre în casele și sufletele oamenilor.

La ansamblul evenimentelor din această zi au fost prezenți, în diferite locații, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, Asociației Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu, Tradiției Militare, Fundaţiei “Mareşal Averescu” de pe lângă Div. 2 “Getica” Buzău, Alianței Națională pentru Restaurarea Monarhiei și Societății Naționale de Cruce Roșie.

Invitații Principesei Moștenitoare și ai Principelui Radu în Trenul Regal au fost, pe toată durata călătoriei, Excelența Sa domnul Hans Klemm, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii la București, și soția sa.

Prima oprire a avut loc în Gara din Mărăşeşti, unde Familia Regală a fost întâmpinată de autoritățile locale și de locuitorii orașului. Altețele Lor Regale au luat parte, apoi, la Mausoleul din Mărăşeşti, la o ceremonie solemnă, în care a avut loc o slujbă de pomenire și depuneri de flori.

Familia Regală a continuat călătoria la Mausoleul de la Mărăşti, unde a luat parte la slujba de pomenire și a depus flori în memoria soldaților care își dorm somnul de veci în mormintele de la Mărăști.

A doua oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara din Adjud, unde primarul, Consiliul Local, elevii și profesorii, precum și un numeros public au venit să salute prezența Altețelor Lor Regale. Este pentru a doua oară când Trenul Regal oprește la Adjud.

A treia oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara din Oneşti, unde Principesa Moștenitoare și Principele Radu s-au întâlnit cu cel mai mare număr de oameni din toată călătoria. Autoritățile municipiului, alături de locuitori de toate vârstele, printre care s-au numărat voluntarii Crucii Roșii, au primit cu pâine și sare Familia Regală.

În finalul zilei, Principele Radu, alături de ambasadorul SUA și soția sa, a mers la Cimitirul Eroilor din Oituz, pentru a depune flori, într-o ceremonie solemnă, în memoria oştaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă. Au fost rostite rugăciuni de către un sobor de preoți ortodocși și un sobor de preoți catolici.

Principele Radu a vizitat biserica ortodoxă a cimitirului și a vorbit cu participanții la ceremonie. La Oituz, au venit la ceremonia solemnă un foarte mare număr de locuitori din localitate și din împrejurimi.

Călătoria Recunoștinței efectuată de Familia Regală în Trenul Regal, în ziua de 11 iulie 2017, a fost organizată de Casa Majestăţii Sale Regelui în colaborare cu Ministerul Transporturilor.

Evenimentul a fost susţinut de Banca Transilvania şi Grupul Eurolines România.

 

×

Căutare