CuprinsCaută
2016

Familia Regală la 150 ani

 

150 de ani de la fondarea Casei Regale și a Statului român modern

 

În anul 2016 s-au împlinit 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866.

Sărbătoarea a adus omagiu întregii națiuni, pentru drumul parcurs în cei mai dificili, dar și cei mai binecuvântați ani din întreaga noastră istorie. Niciodată nu au fost mai multe jertfe omenești și suferință, dar niciodată nu a existat mai mult progres și mai multă dezvoltare, mai multă democrație și mai multă libertate. În toți cei 150 de ani, Coroana a fost, de aproape sau de departe, un far, un simbol, o pavăză, o sursă de inspirație și de mândrie.

Regele Mihai și-a dorit ca această sărbătoare, importantă în istoria țării noastre, să găsească împreună Coroana, instituțiile Statului și pe toți românii.

Casa Majestății Sale a început organizarea evenimentelor jubiliare începând cu 1 decembrie 2015. Sărbătoririle s-au încheiat la 31 decembrie 2016. Acestea au cuprins o mare parte a societății românești și au atins multe comunități locale din România și din Republica Moldova.

 

 

La 1 decembrie 2015, sărbătoarea anuală “Trenul Regal de 1 Decembrie” a început la Turnu Severin, locul unde a pășit pe pământ românesc Principele Suveran Carol, la 8 mai 1866. De Ziua Națională, “Trenul Aducerii Aminte” a pornit din gara Turnu Severin și s-a oprit în gările Filiași, Craiova, Slatina, Titu și la Gara Regală Băneasa. Mii de români au venit să întâmpine Familia Regală.

În anul jubiliar 2016 s-au împlinit și o sută de ani de la moartea Reginei Elisabeta a României. Comemorarea a avut loc la Biserica din Săvârșin în ziua de 18 februarie 2016, unde s-a ținut o slujbă de pomenire, precum și în orașul german Neuwied, în ziua de 6 septembrie 2016. Mai multe volume au fost publicate de-a lungul anului, în România, Franța și Germania, având ca subiect viața și creația literară a Carmen Sylvei.

2016 este anul în care Academia Română a aniversat 150 de ani de la fondare. Familia Regală și Academia Română au organizat evenimente publice comune. De asemenea, la Palatul Elisabeta a avut loc un dejun oficial la care au luat parte, în mod simbolic, conducerea Academiei Române și  cea a Academiei de Științe a Republicii Moldova.

La 3 mai 2016 s-au împlinit 120 de ani de la nașterea Reginei Elena a României. Cu această ocazie, Familia Regală a participat la ceremonia Școlii Gimnaziale Regina-mamă Elena, care a luat numele suveranei cu ocazia aniversării istorice.

Editura Adenium a publicat volumul de eseuri “Anul regal”, care reunește lucrări ale unui număr de 30 de intelectuali tineri, grupați în jurul Revistei Timpul de la Iași. Lansări ale volumului au avut loc la Iași, Chișinău, București, Cluj și Düsseldorf.

În 2016 s-au împlinit 110 ani de la crearea Ordinului Carol I, cel mai înalt ordin regal din istoria țării.

Sărbătoarea națională de 10 Mai a fost evenimentul central al jubileului și s-a desfășurat printr-un Garden Party la Castelul Peleș. Mii de invitați au venit din România, Republica Moldova și din țări ale lumii unde trăiesc români. Garden Party a fost urmat de un concert de gală pe terasa Castelului Peleș, unde intrarea a fost liberă pentru toți cei care au dorit să fie prezenți la sărbătoare.

Cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai, cu ajutorul societății Romfilatelia, s-a pus în circulație o emisiune de mărci poștale care a făcut un arc peste un secol și jumătate de istorie regală. În octombrie 2016, Romfilatelia a sărbătorit alături de Familia Regală aniversarea de 95 de ani a Regelui Mihai, printr-o emisiune filatelică dedicată pasiunii Majestății Sale pentru automobile.

În prezența Custodelui Coroanei române, a fost evocată Constituția din 1866, la exact 150 de ani de la promulgare. În ziua de 30 iunie 2016 a avut loc o ședință festivă a Senatului Academiei de Studii Economice, în Aula Mare a universității. Academia de Studii Economice a fost fondată printr-un decret semnat de Regele Carol I la 6 aprilie 1913. Alături de Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu s-au aflat rectorul ASE, profesorul Nicolae Istudor, președintele Senatului ASE, profesorul Pavel Năstase, membrii Senatului ASE, profesori, studenți, personalități din societatea civilă românească și jurnaliști. Au luat cuvântul profesorul universitar doctor Nicolae-Șerban Tanașoca, dr. Nicolae Pepene și avocat dr. Ioan-Luca Vlad.

Jubileul de 150 de ani al Coroanei Române a fost sărbătorit în centre culturale importante ale Europei: la Madrid, la Londra, la Domeniul Regal de la Balcic și la Düsseldorf.

Din nefericire, anul 2016 a cuprins un eveniment trist, trecerea la cele veșnice a Reginei Ana a României, care a murit în ziua de 1 august și a fost înmormântată la Curtea de Argeș pe 13 august 2016. România și Republica Moldova au cunoscut primele funeralii regale după anul 1938, când au condus pe ultimul drum pe Regina Maria a României Mari.

La 21 septembrie 2016, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au sărbătorit 20 de ani de la căsătorie, printr-o slujbă de binecuvântare la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia. Astfel, Altețele Lor Regale au dorit să șteargă dureroasa amintire a faptului că, în urmă cu două decenii, nu au putut celebra căsătoria în țară.

Pe parcursul anului, mai multe comunități locale din județe ale României și din raioane ale Republicii Moldova au fost vizitate de membrii Familiei Regale: Galați, Câmpina, Târgoviște, Ploiești, Iași, Cluj, Chișinău, Bălți, Soroca, Cahul, Ialoveni, Comrat. Altețele Lor Regale au avut întâlniri în primării, universități, școli și licee, organizații și companii. Calendarul acestor vizite va fi făcut public din vreme.

La 25 octombrie, Majestatea Sa Regele a împlinit frumoasa vârstă de 95 de ani. Familia Regală a fost prezentă la Sinaia și București, precum și la reședința din Elveția, pentru a fi alături de Regele Mihai, aflat în imposibilitatea de a se deplasa. Principesa Moștenitoare, Principele Radu și Principesa Maria au luat parte la o serie de evenimente la Castelul Peleș, Castelul Pelișor, Ateneul Român și Palatul Cotroceni, iar Principesa Elena și Principesa Sofia au petrecut ziua de naștere a Regelui Mihai alături de tatăl lor, în Elveția.

La 2 noiembrie 2016 s-au împlinit 100 de ani de la moartea celui mai mic copil al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, Principele Mircea. Iar la 15 noiembrie 2016 s-au împlinit 60 de ani de la moartea Principesei Elisabeta a României, Regină a elenilor.

La 1 decembrie 2016, a avut loc o nouă călătorie a Trenului Regal, de Ziua Națională.

În zilele de 8 și 9 decembrie 2016, Trenul Regal a făcut o călătorie simbolică de la București la Iași, având la bord Familia Regală, cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la plecarea în refugiu, la Iași, a Parlamentului, Guvernului și a Regelui Ferdinand I.

În luna decembrie, Familia Regală a făcut o vizită la Chișinău, unde au avut loc evenimente legate de sărbătorirea de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României.

În cursul anului 2017, Editura Litera a publicat volumul “Susține cu a ta mână Coroana Română”, semnat de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.

Jubileul de 150 de ani al Coroanei Române s-a încheiat la Săvârșin, odată cu sărbătorile de Crăciun, în zilele de 23, 24 și 25 decembrie 2016.

 

Valoarea regalității stă, de 142 de ani încoace, deasupra alternativelor politice sau a sistemelor de guvernare. Ea garantează mândria, identitatea, continuitatea și tradițiile. Castelul Peleș este un simbol al independenței și puterii țării noastre.

Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea și dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României. 

Regele Mihai I, 5 iunie 2008, întoarcerea la Castelul Peleș

Cărți

Fundația Colecția Familiei Regale a României

×

Căutare