CuprinsCaută

Eticheta în prezența Familiei Regale a României

In scris

Scrisorile adresate Custodelui Coroanei au pe plic mentiunea: "Majestatii Sale Margareta. Custodele Coroanei romane".  In interiorul scrisorii, se poate relua in coltul din dreapta sus aceeasi mentiune.

In textul scrisorii, formula de inceput este "Majestatea Voastra" sau „Majestate”.

In scrisori, ca si in adresarea verbala, este de dorit evitarea formulei "dumneavoastra" si folosite formele "Majestatii Voastre", "al Majestatii Voastre", "pentru Majestatea Voastra" etc.
Pentru Principele Radu, mentiunea de pe plic este "Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei". La inceputul scrisorii, formula de adresare directa este: "Alteta Regala" sau "Alteta Voastra Regala".
Pentru Principesele Elena, Irina, Sofia si Maria, scrisorile au pe plic mentiunea: "Altetei Sale Regale Principesa Elena a Romaniei" si asa mai departe, pentru fiecare dintre celelalte surori ale Majestatii Sale. La inceputul scrisorii formula de adresare directa este: "Alteta Regala" sau "Alteta Voastra Regala".
De asemenea, pentru Principese si Principi, va fi evitata formula "dumneavoastra" si folosite formele: "al Altetei Voastre Regale", "pentru Alteta Voastra Regala" etc.
Numai in scris, se poate folosi in loc de "Majestatea Sa" formula "MS", in loc de "Alteta Sa Regala", formula "ASR" si in loc de "Altetele Lor Regale", formula "AALLRR".

In intalniri

La sosirea (într-o cladire sau într-un spatiu exterior) si la plecarea membrilor Familiei Regale este obisnuit ca persoanele prezente sa salute astfel: barbatii cu un gest scurt de inclinare a capului (fara inclinarea corpului), iar femeile cu o reverenta. Acest lucru este valabil in fata Custodelui Coroanei, a Principelui Consort si a Principeselor. Aceeasi regula este respectata si de membrii Familiei Regale fata de rudele aflate intr-o pozitie superioara de titlu sau varsta (inclusiv daca e vorba de sotie, frate, sora, mama sau tata).
Nu este indicat sa se intinda mana din proprie initiativa, ci numai daca unul dintre membrii Familiei Regale o ofera.
In cadrul intalnirilor cu membrii Familie Regale, formulele directe de adresare sunt urmatoarele:

 • Pentru Custodele Coroanei: « Majestatea Voastra ».
 • Pentru Principele Radu, Principesa Elena, Principesele Irina, Sofia si Maria, «Alteta Voastra Regala».
 • Daca Majestatea Sa se afla impreuna cu Altetele Lor Regale, se poate folosi la inceputul unui discurs sau luare de cuvant formula generala: "Majestatea Voastra, Altetele Voastre Regale ".

Nu este indicat sa se stea pe scaun atunci cand vreunul din membrii Familiei Regale sta in picioare. Totodata, la intrarea in incapere a unuia dintre membrii Familiei Regale, invitatii sunt rugati sa se ridice. Regula se aplica si membrilor Familiei Regale. Ei se ridica in picioare atunci cand intra in incapere un alt membru al Familiei, intr-o pozitie superioara in titlu sau varsta.
In cazul unei conversatii obisnuite, particulare, este de dorit ca Majestatea Sa Margareta sa inceapa discutia, nu invitatii. Daca Custodele Coroanei nu este prezenta, urmatorul membru al Familiei Regale (in ordinea de la sfarsitul acestui text) o va face. De asemenea, este de dorit ca invitatii sa nu intrerupa membrii Familiei Regale atunci cand acestia sustin o conversatie.
Fumatul in prezenta membrilor Familiei Regale este considerat o impolitete. In prezenta membrilor Familiei Regale, in nici o imprejurare (publica, oficiala sau particulara) nu este de dorit sa se foloseasca telefonul mobil. In resedintele regale, folosirea telefonului mobil si fumatul sunt interzise.

In cazul unui dineu, toti cei prezenti asteapta ca Majestatea Sa Margareta sa se aseze prima, iar la plecare toata lumea se va ridica atunci cand Custodele Coroanei s-a ridicat. Nu este indicat ca invitatii sa se ridice in timpul mesei. in prezenta Custodelui Coroanei la masa, nimeni (nici membrii Familiei Regale) nu poate incepe un nou fel de mancare inaintea Majestatii Sae. In lipsa Custodelui Coroanei regulile de mai sus se aplica urmatorului in ordinea membrilor Familiei Regale (mentionata la sfarsitul textului).
Este nepotrivit sa se ceara unuia dintre membrii Familiei Regale sa transmita un mesaj verbal sau scris ori sa transporte un comision, un cadou, flori etc., nici macar atunci cand obiectul transmis are ca destinatar pe Majestatea Sa. Acest lucru se poate face prin Secretariatul Regal, prin Protocolul Casei, telefonic sau prin posta. De asemenea, este nepotrivit sa se ceara sau sa se ofere membrilor Familiei Regale carti de vizita. Toate contactele Casei Majestatii Sale sunt disponibile pe Internet sau pot fi oferite de angajatii Casei.

In cazul in care unul sau mai multi membri ai Familiei Regale participa in calitate de invitati la un eveniment public ce implica un amplasment pe scaune sau la mese (dineu, pranz, spectacol de gala, conferinte, reuniuni), este necesara consultarea Secretariatului Regal in prealabil.

Tinuta potrivita pentru vizitele la Familia Regala

Daca intalnirea este privata, de lucru sau are statut de audienta, atunci este de preferat ca barbatii sa poarte costum de culoare gri inchis in cursul zilei si albastru inchis in cursul serii, cu cravata.
Pentru femei este recomandabila o tinuta potrivita cu momentul zilei si cu locul vizitat (taior sau rochie de zi in cursul zilei si rochie lunga sau trei-sferturi seara). Militarii sunt rugati sa foloseasca tinuta militara adecvata momentului zilei si anotimpului.
Daca intalnirea este oficiala sau publica, Secretariatul Regal va aduce la cunostinta, inca de la momentul trimiterii invitatiei, in legatura cu tinuta, in cazul in care ar diferi de cele mentionate la paragraful precedent.
Ordinea intrarii si iesirii dintr-o sala a membrilor Familiei Regale a Romaniei, ordinea asezarii in imprejurari publice, ordinea asezarii la masa, ca si ordinea liniei de primire a invitatilor (atunci cand Familia Regala e gazda) este urmatoarea:

 • Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane
 • A.S.R. Principele Radu
 • A.S.R. Principesa Elena
 • A.S.R  Principesa Irina
 • A.S.R. Principesa Sofia
 • A.S.R. Principesa Maria
 • Sotii si copii Principeselor se aseaza astfel: sotul dupa sotie si
 • copiii (in ordinea varstei) dupa tata.
×

Căutare