Eticheta în prezența Familiei Regale

În scris

Scrisorile adresate Custodelui Coroanei au pe plic mențiunea: „Majestății Sale Margareta. Custodele Coroanei romane”.  În interiorul scrisorii, se poate relua în colțul din dreapta sus aceeași mențiune. În textul scrisorii, formula de început este „Majestatea Voastră” sau „ Majestate”.

În scrisori, ca și în adresarea verbală, este de dorit evitarea formulei „dumneavoastră” și folosite formele „Majestății Voastre”, „al Majestății Voastre”, „pentru Majestatea Voastră” etc.

Pentru Principele Radu, mențiunea de pe plic este „Alteței Sale Regale Principele Radu al României”. La începutul scrisorii, formula de adresare directă este: „Alteță Regală” sau „Alteța Voastră Regală”.

Pentru Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria, scrisorile au pe plic mențiunea: „Alteței Sale Regale Principesa Elena a României” și așa mai departe, pentru fiecare dintre celelalte surori ale Majestății Sale. La începutul scrisorii formula de adresare directă este:  „Alteță Regală” sau „Alteța Voastră Regală”.

De asemenea, pentru Principese și Principi, va fi evitată formula „dumneavoastră” și folosite formele: „al Alteței Voastre Regale”, „pentru Alteța Voastră Regală” etc.

Numai în scris, se poate folosi în loc de „Majestatea Sa” formula „MS”, în loc de „Alteța Sa Regală”, formula „ASR” și în loc de „Altețele Lor Regale”, formula „AALLRR”.

În întâlniri

La sosirea (într-o clădire sau într-un spațiu exterior) și la plecarea membrilor Familiei Regale este obișnuit ca persoanele prezente să salute astfel: bărbații cu un gest scurt de înclinare a capului (fără înclinarea corpului), iar femeile cu o reverență. Acest lucru este valabil în fața Custodelui Coroanei, a Principelui Consort și a Principeselor. Aceeași regulă este respectată și de membrii Familiei Regale față de rudele aflate într-o poziție superioară de titlu sau vârstă (inclusiv dacă e vorba de soție, frate, soră, mamă sau tată).

Nu este indicat să se întindă mâna din proprie inițiativă, ci numai dacă unul dintre membrii Familiei Regale o oferă.

În cadrul întâlnirilor cu membrii Familie Regale, formulele directe de adresare sunt următoarele

Pentru Custodele Coroanei: « Majestatea Voastră ».

Pentru Principele Radu, Principesa Elena, Principesele Irina, Sofia și Maria, «Alteța Voastră Regală».

Dacă Majestatea Să se află împreună cu Altețele Lor Regale, se poate folosi la începutul unui discurs sau luare de cuvânt formula generală:  „Majestatea Voastră, Altețele Voastre Regale „.

Nu este indicat să se stea pe scaun atunci când vreunul din membrii Familiei Regale stă în picioare. Totodată, la intrarea în încăpere a unuia dintre membrii Familiei Regale, invitații sunt rugați să se ridice. Regula se aplică și membrilor Familiei Regale. Ei se ridică în picioare atunci când intră în încăpere un alt membru al Familiei, într-o poziție superioară în titlu sau vârstă.

În cazul unei conversații obișnuite, particulare, este de dorit ca Majestatea Sa Margaretă să înceapă discuția, nu invitații. Dacă Custodele Coroanei nu este prezentă, următorul membru al Familiei Regale (în ordinea de la sfârșitul acestui text) o va face. De asemenea, este de dorit ca invitații să nu întrerupă membrii Familiei Regale atunci când aceștia susțin o conversație.

Fumatul în prezența membrilor Familiei Regale este considerat o impolitețe. În prezența membrilor Familiei Regale, în nici o împrejurare (publică, oficială sau particulară) nu este de dorit să se folosească telefonul mobil. În reședințele regale, folosirea telefonului mobil și fumatul sunt interzise.

În cazul unui dineu, toți cei prezenți așteaptă ca Majestatea Sa Margaretă să se așeze prima, iar la plecare toată lumea se va ridica atunci când Custodele Coroanei s-a ridicat. Nu este indicat ca invitații să se ridice în timpul mesei. în prezența Custodelui Coroanei la masă, nimeni (nici membrii Familiei Regale) nu poate începe un nou fel de mâncare înaintea Majestății Sae. În lipsa Custodelui Coroanei regulile de mai sus se aplică următorului în ordinea membrilor Familiei Regale (menționată la sfârșitul textului).

Este nepotrivit să se ceară unuia dintre membrii Familiei Regale să transmită un mesaj verbal sau scris ori să transporte un comision, un cadou, flori etc., nici măcar atunci când obiectul transmis are ca destinatar pe Majestatea Sa. Acest lucru se poate face prin Secretariatul Regal, prin Protocolul Casei, telefonic sau prin poștă. De asemenea, este nepotrivit să se ceară sau să se ofere membrilor Familiei Regale cărți de vizită. Toate contactele Casei Majestății Sale sunt disponibile pe Internet sau pot fi oferite de angajații Casei.

În cazul în care unul sau mai mulți membri ai Familiei Regale participă în calitate de invitați la un eveniment public ce implică un amplasment pe scaune sau la mese (dineu, prânz, spectacol de gală, conferințe, reuniuni), este necesară consultarea Secretariatului Regal în prealabil.

Ținuta potrivită pentru vizitele la Familia Regală

Dacă întâlnirea este privată, de lucru sau are statut de audiență, atunci este de preferat ca bărbații să poarte costum de culoare gri închis în cursul zilei și albastru închis în cursul serii, cu cravată. Pentru femei este recomandabilă o ținută potrivită cu momentul zilei și cu locul vizitat (tăior sau rochie de zi în cursul zilei și rochie lungă sau trei-sferturi seara). Militarii sunt rugați să folosească ținuta militară adecvată momentului zilei și anotimpului.

Dacă întâlnirea este oficială sau publică, Secretariatul Regal va aduce la cunoștință, încă de la momentul trimiterii invitației, în legătură cu ținută, în cazul în care ar diferi de cele menționate la paragraful precedent.

Ordinea intrării și ieșirii dintr-o sală a membrilor Familiei Regale a României, ordinea așezării în împrejurări publice, ordinea așezării la masă, ca și ordinea liniei de primire a invitaților (atunci când Familia Regală e gazdă) este următoarea:

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane

A.S.R. Principele Radu

A.S.R. Principesa Elena

A.S.R. Principesa Irina

A.S.R. Principesa Sofia

A.S.R.Principesa Maria

Soții și copii Principeselor se așează astfel: soțul după soție și copiii (în ordinea vârstei) după tată.