Fundația Colecția Familiei Regale a României

La 30 decembrie 2010, la Castelul Săvârșin, Regele Mihai și Regina Ana, împreună cu Custodele Coroanei și Principele Radu, au înfiinţat Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României, persoană juridică având ca scop păstrarea şi promovarea patrimoniului Dinastiei, apărarea principiilor Casei Regale a României, aducerea la cunoştinţa publicului larg a obiectelor de patrimoniu şi tradiţiilor Familiei Regale şi ale Coroanei Române, precum și păstarea și restaurarea în cele mai bune condiții a pieselor de patrimoniu regal.

Primele bunuri intrate în patrimoniul Fundaţiei au fost lucrările din Colecţia Regală de Artă Contemporană. Colecția reprezintă o parte a colecției de artă a Familiei Regale a României și se numără printre cele mai însemnate colecții private de artă din România fiind compusă din peste șaptezeci de lucrări de artă aparținând unor proeminenți artiști contemporani români. Lucrările din colecție variază de la pictură și sculptură până la acuarelă, gravuri și desene și sunt expuse atât la Palatul Elisabeta cât și la Castelul Săvârșin. De-a lungul anilor, alte obiecte ale Familiei Regale, cu importanță istorică sau purtând un înalt simbol regal, au intrat în patrimoniul fundației, precum colecția de Jeep-uri a Regelui Mihai sau Atelierul Auto al Suveranului. Fundația a primit în patrimoniul său o serie de bunuri precum Decorații Regale ale familiei, obiecte de mobilier, veselă, argintărie, fotografii de arhivă , obiecte decorative și costume populare.

Multe dintre aceste obiecte se regăsesc în expozițiile de la Palatul Elisabeta și Castelul Săvârșin, fie în reședințele regale, fie în locații exterioare, în parteneriat cu diverse instituții sau organizații.

Începând cu anul 2020, Majestatea Sa Custodele Coroanei a decis ca Fundația Colecția Familiei Regale să primească spre administrare unele clădiri și Parcul Domeniului Regal Săvârșin, care s-a deschis anual publicului, spre vizitare, în lunile mai-octombrie.

Fundația, înființată în anul 2010, este o structură distinctă de Casa Majestății Sale și de Fundația Regală Margareta a României. Activitățile desfășurate de fundație sunt finanțate din fonduri private, iar sumele obținute prin diversele proiecte dezvoltate de organizație sunt folosite în scop caritabil pentru: conservarea operelor de artă și a obiectelor din Colecție, deschiderea Reședințelor Regale spre vizitare, organizarea expozițiilor tematice și publicarea unor volume de specialitate, cataloage ale expozițiilor și ghiduri dedicate Reședințelor Regale sau operelor de artă.