CuprinsCaută

Ordinul Carol I

Statutul Ordinului Carol I 


Articolul I 

Alin 1. La data de 5 ianuarie 2005 a fost reinviat "Ordinul Carol I", ca Ordin dinastic, de familie. 

Alin. 2. Seful Casei Regale a Romaniei este Marele Maestru al Ordinului, iar Seful Casei Majestatii Sale este Cancelarul Ordinului. 

Alin 3. "Ordinul Carol I" functioneaza in patru grade, asa cum a decretat Regele Carol I la instituirea lui, in anul 1906: in grad de Comandor, in grad de Mare Ofiter, in grad de Mare Cruce si in grad de Colan.

Alin. 4. Ordinul poate fi acordat doar persoanelor fizice. Posesorii ordinului se numesc "Cavaleri ai Ordinului Carol I". Insemnele Ordinului sunt conferite persoanei decorate pe viata, pentru a le pastra si purta potrivit cu dispozitiile prezentului Statut.

Alin. 5. Ordinul Carol I nu poate avea mai mult de 100 de membri in viata. Limitarea se refera la cetatenii romani si straini.

Alin. 6. Ordinul Carol I nu este transmisibil. Mostenitorii persoanei decorate sunt obligati sa returneze insemnele Ordinului Sefului Casei Regale a Romaniei. Brevetul ramane mostenitorilor persoanei decorate in perpetuitate.

Alin. 7. Posesorii Ordinului Carol I vor sarbatori ziua Ordinului in fiecare an la 10 mai.

 

Articolul II 

Alin. 1. Seful Casei Regale are astfel mijlocul de a rasplati efortul si meritele unor personalitati romane si straine care au adus importante contributii la dezvoltarea vietii romanesti si care au sprijinit Casa Regala in initiativele ei publice. 

Alin. 2. Ordinul Carol I a fost instituit de catre Regele Carol I, in ziua de 10 mai 1906. Creatorul ordinului este, pana astazi, cel mai mare om de Stat din istoria moderna si contemporana a Romaniei. In anul 2006, la 140 de ani de la venirea Domnitorului Carol I pe tronul Romaniei si la 100 de ani de la instituirea Ordinului Carol I, un sondaj national de opinie il situa pe Regele Carol pe locul doi in topul  celor mai mari romani ai tuturor timpurilor, dupa Stefan cel Mare.

Alin. 3. Reinvierea Ordinului Carol I ca Ordin dinastic, de familie, are ca scop recunoasterea, prin acordarea celor patru grade, a meritelor unor personalitati romanesti si straine pentru: 

- aportul la dezvoltarea Romaniei in domeniile economic, cultural, educational, militar, politic, diplomatic si de mediu inconjurator;
- devotamentul de lunga durata dovedit Familiei Regale dupa 1989, precum si sprijinul acordat Casei Regale pentru implinirea actiunilor ei publice, in obtinerea si consolidarea statutului Romaniei de membru al UE si NATO;
- initiative de mare valoare privind intoarcerea la traditiile romanesti in viata publica, arta si cultura, in domeniul institutiilor, al societatii civile, in educatie, in sport; initiative de a salva patrimoniul din domeniile amintite;
- merite exceptionale in intarirea pozitiei Romaniei in lume, in consolidarea durabila a identitatii si statalitatii romanesti, in desavarsirea unei societati romanesti statornice si demne.

 

Articolul III

Alin. 1. Acordarea "Ordinului Carol I" se face de catre Seful Casei Regale a Romaniei, fiind dreptul sau exclusiv de a decide cui si cand i se confera decoratia.

Alin. 2. Decoratia, in oricare dintre cele patru grade, poate fi retrasa de catre Seful Casei Regale, in orice moment, daca personalitatea distinsa incalca grav oricare dintre criteriile care au stat la baza acordarii Ordinului.

Alin. 3. In acordarea Ordinului, Seful Casei Regale va apela la sfatul unor personalitati din domeniile stiintei, artei, sportului, religiei, economiei, politicii, diplomatiei, culturii, invatamantului, mediului inconjurator. De asemenea, legea din 8 mai 1906 privitoare la Ordinul Carol I ghideaza deciziile Sefului Familiei. 

Alin. 4. Ordinul Carol I poate fi purtat impreuna cu alte ordine si medalii romanesti pe care membrul ordinului le poseda.

Alin. 5. Cei care, in viata fiind, au primit Ordinul Carol I inainte de 1948, pot purta ordinul si sunt considerati posesori ai ordinului. 

Alin. 6. Criteriile orientative de acordare si limitarile fiecarui grad al Ordinului:

Ordinul Carol I in grad de Comandor: pentru personalitati marcante din domeniul economic, cultural, artistic, militar, politic, stiintific, educational, sportiv, medical, religios, mediatic, diplomatic, ecologic, umanitar sau din societatea civila care au ajuns la un respectabil numar de ani in profesie, care au un rol incontestabil de model in societatea romaneasca si care au adus, la momentul acordarii ordinului, un aport substantial la promovarea principiilor Casei Regale, asa cum sunt descrise in Viziunea pe 30 de ani pentru Romania. Ordinul in acest grad se poate acorda ministrilor romani sau straini in functiune sau ministrilor romani sau straini care si-au incheiat mandatul cu rezultate exceptionale. Ordinul in acest grad poate fi acordat, in mod exceptional, unor membri ai Casei Majestatii Sale Regelui, unor colaboratori ai Familiei Regale sau unor personalitati care s-au distins printr-un devotament constant si printr-o generoasa participare la eforturile Casei Regale in viata publica. Ordinul Carol I in grad de Comandor se limiteaza la maximum 8 distinctii pe an, pentru cetateni romani si straini.

Ordinul Carol I in grad de Mare Ofiter: pentru personalitati din domeniul politic, cultural, stiintific, religios, atunci cand contributia lor la renumele Romaniei depaseste limitele nationale si continentale. Poate fi acordat prim-ministrilor sau fostilor prim-ministri romani care s-au distins printr-un mandat de valoare politica. Poate fi acordat prim-ministrilor sau fostilor prim-ministri straini care au adus un aport substantial la succesul Romaniei in lume. Se poate acorda unor membri al Familiei Majestatii Sale Regelui sau unor membri ai Familiei Regale Romane, in cazul unor merite ale acestora in viata romaneasca si in promovarea intereselor Romaniei in lume. Se poate acorda unor membri ai altor Familii Regale din Europa si din lume, pe aceleasi considerente. Se poate acorda consortilor unor sefi de Stat (presedinti sau monarhi) in functiune sau consortilor unor fosti sefi de Stat, pe aceleasi considerente. Cancelarul Ordinului este numit, din oficiu, Mare Ofiter al Ordinului. Ordinul Carol I in grad de Mare Ofiter se limiteaza la maximum 6 distinctii pe an (cu exceptia celei acordate din oficiu), pentru cetateni romani si straini.

Ordinul Carol I in grad de Mare Cruce: este acordat din oficiu Sefului Casei Regale, consortului sau, precum si mostenitorului Coroanei si consortului sau. Se poate acorda oricarui alt membru al Familiei Regale a Romaniei. Se poate acorda Patriarhului in exercitiu al Bisericii Ortodoxe Romane, ca si altor lideri religiosi din lume, de acelasi nivel. Se poate acorda unor sefi de Stat (presedinti sau monarhi) straini sau consortilor lor. Se poate acorda, in mod exceptional, unui prim-ministru sau lider politic (roman sau strain) care a avut un merit istoric. Ordinul Carol I in grad de Mare Cruce se limiteaza la maximum 4 distinctii pe an (cu exceptia celor acordate din oficiu), pentru cetateni romani si straini.

Ordinul Carol I in grad de Colan: este acordat din oficiu Sefului Familiei Regale. Se poate acorda unor sefi de Stat ca si Sefilor altor Familii Regale ale lumii. Se poate acorda, in mod cu totul exceptional, unui alt membru al Familiei Regale a Romaniei, in afara Sefului Familiei. Posesorul Colanului este, de drept, si posesor al Marii Cruci, chiar daca nu a primit-o anterior. Ordinul Carol I in grad de Colan se limiteaza la maximum 2 distinctii pe an, pentru cetateni romani si straini.

Urmand traditia instituita de legea din 8 mai 1906, Ordinul va fi atribuit, de aici incolo, unui numar de maximum 100 de membri in viata, astfel: 40 de Comandori, 30 de Mari Ofiteri, 20 posesori ai Marii Cruci (in afara de cei care poseda si Colanul) si 10 posesori de Colane. Aceasta limitare are in vedere pe cetatenii romani si straini. 

Actualul Statut anuleaza regulamentul privitor la Ordinul Carol I, semnat de Majestatea Sa Regele Mihai I la Savarsin, la data de 30 decembrie 2007.
 
Mihai I

30 decembrie 2009
Castelul Regal Savarsin

 

Cavalerii Ordinului Carol I


În grad de Colan (cu Marea Cruce)

1906 

1.    Regele Carol I al României
2.    Regina Elisabeta a României
3.    Regele Ferdinand I al României (ca Principe Moștenitor)
4.    Regina Maria a României (ca Principesă Moștenitoare)
5.    Gheorghe Cantacuzino
6.    Gheorghe Manu
7.    Dimitrie A. Sturdza
8.    Împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei
9.    Împăratul Franz-Joseph al Austriei
10.    Regele Leopold al II-lea al belgienilor
11.    Regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei
12.    Regele Edward al VII-lea al Marii Britanii și Irlandei
13.    Regele Carol I al Portugaliei 
14.    Regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei 
15.    Marele Duce Frederick I de Baden

1907

16.    Sultanul Abdul Hamid al II-lea al Imperiului Otoman

1908

17.    Președintele Armand Fallieres al Franței

1910

18.    Regele Albert I al belgienilor 
19.    Regele George al V-lea al Marii Britanii și Irlandei

1911

20.    Regele Carol al II-lea (ca Principele al României)

1912

21.    Regele George I al elenilor
22.    Petre Carp
23.    Regele Christian al X-lea al Danemarcei

1913

24.    Principele Luis, Regentul Bavariei
25.    Regele Constantin I al elenilor
26.    Președintele Raymond Poincare al Franței
27.    Titu Maiorescu

1922

28.    Principele Nicolae al României 
29.    Ion I. C. Brătianu
30.    Mihail Pherekyde

1939

31.    Regele Mihai I al României (ca Principe Moștenitor)

2017

32.    Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române (ca suveran al Ordinului Carol I)


Marea Cruce

1906

1.    Mitropolitul Primat Iosif
2.    Petre Aurelian
3.    Petre Carp
4.    General Nicolae Haralambie
5.    Ion Kalinderu
6.    Teodor Rosetti

1909

7.    Mihail Pherekyde

1913

8.    Titu Maiorescu
9.    Constantin G. Dissescu

1921

10.    Take Ionescu
11.    Regina Elena a României (ca Principesă Moștenitoare)

1922

12.    Mitropolitul Primat Miron Cristea
13.    Anghel Saligny

1927

14.    General Alexandru Averescu
15.    General Constantin Coandă
16.    General Constantin Prezan

1928

17.    Vintilă I.C. Brătianu

1929

18.    Iuliu Maniu

1930

19.    Nicolae Titulescu
20.    Nicolae Iorga

1937

21.    Regele Mihai al României (ca Principe Moștenitor)

1948

22.    Regina Ana a României

1996

23.    Margareta, Custodele Coroanei române (ca Principesă Moștenitoare)

2007

24.    Principele Radu al României

Mare Ofițer

1906

1.    General Iacob Lahovari
2.    Take Ionescu
3.    Emil Costinescu
4.    Gheorghe Lahovari
5.    Alexandru Marghiloman
6.    Constantin Olănescu
7.    Scarlat Pherekyde
8.    Anghel Saligny

1909

9.    Ion I.C. Brătianu 
10.    Nicolae Gane
11.    Petru Poni
12.    Anton Carp

1911

13.    Spiru Haret

1912

14.    Ion N. Lahovari
15.    Constantin C. Arion

1920

16.    Constantin Prezan

2010

17.    Principesa Elena a României


Comandor

1906

1.    Constantin C. Arion
2.    Constantin C. Dissescu
3.    Ion C. Grădișteanu
4.    Nicolae Economu
5.    Constantin Ghica Deleni
6.    Toma Cămărășescu
7.    C. Cantacuzino-Pașcanu
8.    Dimitrie A. Grecianu
9.    General Mihail Priboianu
10.    General Leonida Iarca
11.    Doctor Iuliu Theodori
12.    General Alexandru Robescu
13.    Grigore Tocilescu
14.    Grigore I. Ghika
15.    Alexandru C. Catargi
16.    Alexandru Beldiman
17.    Gheorghe Rosetti Solescu
18.    General Adjutant Warthiadi
19.    General Theodor Văcărescu

1909

20.    Dr. Constantin Cantacuzino
21.    Constantin Fussea
22.    Dimitrie I. Ghica
23.    Dimitrie Micescu
24.    Atanasie I. Mitescu
25.    Mihail G. Orleanu
26.    Alexandru Plagino
27.    Micșunești D. Polizu
28.    Scarlat Vârnav

1910

29.    Contraamiral Ion Murgescu

1911

30.    Vasile G. Mortzun
31.    Alexandru Constantinescu
32.    Nicolae Filipescu
33.    General Leon Mavrocordat
34.    Mihail Romniceanu

1912

35.    Ermil Pangrati
36.    General Petre Gigurtu

1913

37.    Barbu Păltineanu
38.    Constantin Hârjeu
39.    General Alexandru Averescu
 

Crucea Casei Regale a României

Medalia Custodele Coroanei române

Ordinul Carol I - Ordine și decorații regale - Prima pagină

Ordinului Coroana României

×

Căutare