CuprinsCaută

Ordinului Coroana României

Statutul Ordinului Coroana Romaniei
Reinfiintat de Majestatea Sa Regele ca Ordin dinastic (de Familie)
la 30 decembrie 2011

 

Articolul I

Ordinul Coroana Romaniei a fost instituit de Regele Carol I prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamarii Regatului Romaniei, pentru a recompensa serviciile aduse Statului.

Ordinul Coroana Romaniei, reinfiintat de Majestatea Sa Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, devine Ordin Dinastic (al Familiei Regale). El va recompensa meritele cetatenilor romani si straini care aduc un aport substantial la dezvoltarea si consolidarea Romaniei, prin actiuni publice sau prin excelenta in profesie, pentru fapte puse in slujba Statului si a Natiunii.

Seful Familiei Regale este Marele Maestru al Ordinului. Seful Casei Majestatii Sale este Cancelarul Ordinului. Toate chestiunile care privesc Ordinul sunt indeplinite de Cancelaria Decoratiilor Regale, departament al Casei Majestatii Sale. Cancelaria transmite Marelui Maestru toate propunerile de conferire, le supune aprobarii si executa lucrarea.

Dupa semnarea brevetelor de conferire a Ordinului, primitorul este instiintat prin corespondenta. Afara de cazuri speciale, numirile si inaintarile in Ordin se fac la data de 10 mai.

Ordinul Coroana Romaniei are cinci grade: Cavaler, Ofiter, Comandor, Mare Ofiter si Mare Cruce.

Membrii Ordinului sunt numiti pe viata. Numarul lor este limitat astfel, pe grade:

Mare Cruce: 50 membri
Mare Ofiter: 160 membri
Comandor: 300 membri
Ofiter: 600 membri
Cavaler: 1,200 membri

Cifrele de mai sus cuprind decoratiile acordate cetatenilor romani si straini si decoratiile acordate de drept.

Regele si Regina poarta de drept Ordinul Coroana Romaniei, in grad de Mare Cruce.

Principesa Mostenitoare, precum si Principesele si Principii Familiei Regale, in varsta de peste 18 ani, primesc de drept Marea Cruce a Ordinului.


Articolul II

Ordinul Coroana Romaniei are forma unei cruci cu brate egale, emailate in roşu, avand de jur-imprejurul braţelor o dunga de email alb, iar intre brate cifrul Regelui Carol I. In mijlocul crucii se afla un medalion roşu cu o dunga de email alb, pe aversul caruia este aplicata Coroana Regala de otel, deviza „Prin noi inşine” şi data „14 martie 1881”. Medalionul central de pe revers are pe mijloc, pe emailul rosu, data “10 MAI” si pe cercul din email alb, imprejur, anii “1866-1877-1881”.

Panglica este din moar albastru-inchis, cu o dunga de culoarea oţelului pe fiecare margine.

Gradele de Cavaler si Ofiter au insemnele de 40 mm diametru, iar diferenta intre ele se face prin culoare.  Gradul de Cavaler era confecţionat din material alb, iar cel de Ofiter din material galben. Panglica are 35 mm latime si lungimea partii aparente de 50 mm. La Ofiteri, panglica are suprapusa o rozeta cu diametrul de 25 mm, de aceeasi culoare cu panglica. Culoarea panglicii este albastra-inchis, cu cate o dunga lata de 6mm, de culoarea otelului, pe fiecare margine. Ambele grade se poarta pe partea stanga a pieptului.

Insemnul de Comandor are diametrul de 60 mm si culoare aurie, prins cu o panglica de marime suficienta pentru a a fi purtata in jurul gatului, lata de 45 mm. Gradul de Mare Ofiter are, pe langa crucea de Comandor, si o placa de argint de 85 mm diametru, in forma de stea cu opt raze, in centrul careia este aplicat medalionul de email rosu cu coroana regala de otel cu inscriptiile imprejur. Placa se poarta pe partea stanga a pieptului. Panglica Comandorilor si Marilor Ofiteri este lata de 45 mm si are lungimea egala cu periferia gatului. Cele doua dungi de culoarea otelului, de pe margine, au o latime de 8 mm.

Marea Cruce a Ordinului “Coroana Romaniei” are insemnul de 70 mm. Insemnul este prins pe o lenta care se poarta de pe umarul drept spre soldul stang si este insotit de o placa de argint, in forma de stea cu opt raze, in diametru de 90 mm, pe care se aplica crucea Ordinului in marimea celei de Comandor. Lenta este de 100 mm latime (cu cele doua dungi de pe margini de 20 mm fiecare) si de o lungime egala cu periferia bustului. Placa se poarta pe partea stanga a pieptului.

Ecrenul (cutia) care contine decoratia este de lemn, imbracat pe dinafara cu piele mata, fara lustru si fara sapaturi, de culoare albastru inchis, ier pe dinauntru cu plus cenusiu deschis. Pe capacul cutiei, in treimea de sus, este sapat cu auriu cifrul Şefului Casei Regale a Romaniei, Mare Maestru al Ordinului. In treimea de jos a cutiei este sapat cu auriu textul “Ordinul Coroana Romaniei”, iar dedesubt gradul decoratiei respective.
Pentru toate gradele, crucea ordinului are aceleaşi caracteristici descrise la gradul de Cavaler, diferentele intre clase constand in culoarea şi marimea insemnelor.


Articolul III

Un grad mai mare exclude gradul inferior si prin urmare nu se poarta decat insemnele gradului cel mai recent conferit.

Cavalerii si Ofiterii poarta insemnele pe piept, deasupra inimii. Se poate purta decoratia la frac, smoking si uniforma. De asemenea, la ocazii speciale ale Casei Regale, se poate purta decoratia in grad de Cavaler sau Ofiter la un costum inchis la culoare. Doamnele poarta decoratia in grad de Cavaler si Ofiter sub umarul stang, deasupra inimii.

Pentru clerici, insemnul de Comandor se poarta la gat. Gradul de Mare Cruce se poarta pe piept, fara ca panglica sa acopere engolpionul.

Insemnele de Comandor si Mare Ofiter se pot purta numai la frac, smoking sau la tinuta militara de ceremonie, fiind insemne de gala. Gradul de Mare Cruce se poate purta numai la frac sau la tinuta militara de ceremonie. Placa de Mare Ofiter si cea de Mare Cruce se poarta la piept, in partea stanga, sub inima.

Posesorii Ordinului “Coroana Romaniei” li se cere sa poarte decoratia (in formele precizate in paragraful de mai sus) ori de cate ori se afla in prezenta Regelui si ori de cate ori iau parte la un eveniment cu caracter public in oricare dintre resedintele regale (Castelul Peles, Castelul Pelisor, Palatul Elisabeta, Castelul Savarsin).


Articolul IV

Nimeni nu poate fi admis in ordin decat incepand cu gradul de Cavaler. Exceptie fac cei care poseda Decoratia Regala Nihil Sine Deo, care pot primi direct Ordinul Coroana Romaniei in grad de Comandor.

De la gradul de Cavaler la cel de Ofiter trebuie sa treaca cel putin 2 ani. De la gradul de Ofiter la cel de Comandor, cel putin 3 ani. De la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiter cel putin 4 ani. De la gradul de Mare Ofiter la cel de Mare Cruce cel putin 5 ani.

Anumite fapte meritorii pot dispensa de conditiile cerute mai sus, daca Regele decide sa confere Ordinul ‘motu proprio’.

Ordinul Coroana Romaniei este inferior Ordinului Carol I. Ordinea de precadere a tuturor gradelor celor doua Ordine si a celorlalte decoratii regale este precizata intr-un document separat, semnat odata cu actualul statut.


Articolul V

Brevetul, decoratia si insemnele ei sunt proprietatea celui decorat si raman mostenitorilor lui, potrivit legii civile.

La primirea unui grad superior, insemnele gradului inferior al Ordinului trebuiesc remise Casei Regale, care are proprietate asupra insemnelor.

Pentru membrii Familiilor Regale nu se elibereaza brevete, ci certificate regale desenate de mana, dupa modelul certificatelor Regelui Ferdinand I, aflate deja in folosinta la Casa Regala. Brevetele si certificatele au semnatura originala a Sefului Casei Regale a Romaniei, Marele Maestru al Ordinului.


Articolul VI

Seful Casei Regale a Romaniei, Mare Maestru al Ordinului Coroana Romaniei, poate retrage calitatea de membru al Ordinului, brevetul si insemnele in cazuri exceptional de grave, cand calitatea de membru este incompatibila cu faptele primitorului Ordinului.

Cumpanirea si in final decizia asupra unei astfel de fapte sunt de competenta exclusiva a Sefului Casei Regale, Marele Maestru al Ordinului.


Articolul VII

Acest statut are la baza documentele semnate de Regele Carol I la 10 mai 1881 si la 11 octombrie 1906. El pastreaza spiritul si litera documentelor Regelui fondator al Dinastiei, cu anumite modificari cerute de realitatii Romaniei de astazi si de faptul ca decoratia reinfiintata nu este un Ordin National al Romaniei, ci un Ordin Dinastic (al Familiei Regale a Romaniei).

Statutul de fata inlocuieste toate statutele precedente, semnate din 1881 incoace.
 
Toti posesorii Ordinului Coroana Romaniei care au primit decoratia inainte de 1947 continua sa fie membri ai Ordinului, fara a fi inclusi in numarul de membri ai fiecarui grad mentionat in Articolul I.

 
Ziua Ordinului Coroana Romaniei va fi sarbatorita la 14 martie, ziua in care, in anul 1881, a fost proclamat Regatul Romaniei.
 
Motto-ul Ordinului Coroana Romaniei este “Prin noi insine”.
 
Mihai R
Castelul Savarsin, 30 decembrie 2011

 

PERSOANE DECORATE

Ordinul COROANA ROMANIEI

In grad de Mare Cruce

Anul 2011

1.Regele Mihai I al României;

2.Regina Ana a României

3.Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei

4.ASR Principele Radu al Romaniei

 

Anul 2013

5.ASR Principesa Elena a Romaniei

 

Anul 2014

6. ASR Principesa Maria

7. Președintele Lech Wallesa al Poloniei

 

Anul 2015 

8.Presedintele Vytautas Landsbergis al Lituaniei

9.ASR Principele Lorenz al Belgiei

 

Anul 2016

10. ASR Principesa Muna al-Hussein a Iordaniei

 

Anul 2017

11.ASR Principesa Sofia a României

 

Anul 2018

12 . ES dl Alexander Philips Nixon

 

In grad de Comandor

Anul 2013

1.Sir Gavyn Arthur

2.ES Domnul Alexander Nixon

3.Domnul Ion Tucă

 

Anul 2014

4.Doamna Constanța Iorga

5.Ambasadorul Mihnea Constantinescu

6.Domnul Jonathan Eyal

7.Maestrul Adrian Vasiliu

8.Domnul Andrew Popper

9.Doamna Simina Mezincescu

10.Academicianul Ionel Valentin Vlad

 

Anul 2015

11.Dl Ministru Frédéric Mitterrand

12.Domnul Academician Ionel Haiduc

13.Domnul Guvernator Mugur Isarescu

14.Domnul Academician Gheorghe Duca

15.Domnul Anders Lindberg

16.Domnul Guy Pochelon

17.Domnul Ștefan Hell

 

Anul 2016

18.Sir George Iacobescu

19.Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei

20. Dr. Anneli Ute Gabanyi

21. Doamna Virginia Zeani

 

Anul 2018

22. ÎPS Mitropolitul și Arhiepiscopul Ioan Robu

23. Dl Ioan Luca Vlad

 

In grad de Ofiter

Anul 2013

1. Domnul Daniel Kornstein

2. Sergiu Tudose

3. Domnul Dionisie Vitcu

4. Domnul Cristian Dragomir

5. Domnul Ioan Luca Vlad

6. Doamna Sandra Gătejeanu

7. Domnul Nicolae M. Constantinescu

8. Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului

9. Domnului Prof. Dr. Irinel Popescu

10.Domnului Ioan Paun Otiman

11.Domnului Prof. Rev. Peter Galloway

12. Silvia Ghelan

13.Domnul Remus Azoitei

 

Anul 2014

14.Domnul Dinu Antonescu

15.Domnul Florin Georgescu

16.Arhiepiscopul Irineu al Albei

17.IPS Arhiepiscopul Nifon al Targovistei

18.Domnul Clive Alderton

19.Domnul Stelian Tanase

20.Doamna Draga Olteanu Matei

21. Tamara Buciuceanu-Botez

 

Anul 2015

22.Domnul Nicolae Noica

23.Domnul Alexandru Muraru

24.Domnul Andrei Muraru

25.Domnul Dorin Sarafoleanu

 

Anul 2017

26. Domnul Adrian Podoleanu

27. Domnul Roberto Pirzio Biroli

 

Anul 2018

28. Domnul Teodor Ilincăi

29. Domnul Akkan Suver

30. Domnul Paul Brummell

31. Gelaledin Nezir

32. Tiberiu Soare

33. Alexandra Dăriescu

 

Anul 2019

34. Domnul Traian Sârcă

 

In grad de Cavaler

Anul 2013

1. Principele Wenceslas de Lobkowicz

2. Doamna Danielle Nobs

3. Doamna Doina Uricariu

4.Nicolae Licareț

5. Doamna Liana Greavu

6. Domnul Catalin Popescu

7. Domnul Sebastian Branzas

8. Domnul Andrei Dimitriu

9. Domnul Dinu Zamfirescu

10. Doamna Catherine Sofianou

11. Domnul Andrei Pippidi

12. PS Episcopul Sofronie

13. Domnul Ilie Bolojan

14. Doamna Maria Berza

15. Domnul Augustin Ioan

16. Doamna Sandra Pralong

17. Doamna Lucia Hossu Longin

18. Doamna Margareta Pâslaru

19. Doamna Marina Voica

20.Doamnei Renate Weber

21.Domnului Marian Popescu

22.Doamnei Anca Harasim

23.Domnului Pierre Mirabaud

24.Domnului Primar Dorin Chirtoaca

 

Anul 2014

25.Doamna Iren Arsene

26.Domnul Adrian Cioroianu

27.Doamna Sofia Vicoveanca

28.Doamna Maria Ciobanu

29.Doamna Jessica Douglas Home

30.Domnul Dr. Horatiu Suciu

31.Domnul Radu Ghina

 

Anul 2015

32.Dl Albert Roux

34.Doamna Cristina Popescu

35.PS Episcopul Vincențiu

36.Domnul Emil Hurezeanu

37.Domnul General bg Eugen Porojan

38.Domnul Tiberiu Soare

40.Domnul dr. Radu Dop

41.Domnul Traian Sârcă

42.Domnul Emil Simiu 

43.Domnul Adrian Silvan Ionescu

 

Anul 2016

44.Andrei Vandoros

45.Domnul Teodor Ilincai

46. Domnul Profesor Florin Stănică

47. Domnul John FLorescu

 

Anul 2017

48.Domnul Sorin Alexandrescu

 

Anul 2018

49.Domnul Vasile Docea

50. Dl Ion Bogdan Lefter

 

Crucea Casei Regale a României

Medalia Custodele Coroanei române

Decorația Regala Nihil Sine Deo

Ordinul Carol I

×

Căutare