CuprinsCaută

Castelul Regal de la Săvârșin

„Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult.” (Alteţa Sa Regală Principesa moştenitoare Margareta)

Regina Elena și-a pus în amenajarea Castelului de la Săvârşin tot talentul de decorator, toată iubirea de mamă și toată personalitatea de Regină a unei țări în disperată nevoie de modele și de confort afectiv și spiritual. Principesa Margareta şi Principele Radu vor să urmeze acelaşi drum pentru transformarea Săvârșinului într-un model de comunitate rurală și de reprezentare regală a României, în următoarele decenii.

Domeniul Regal de la Săvârşin demonstrează cu fiecare an că este un model de dezvoltare durabilă. Lucrările de restaurare începute în urmă cu câţiva ani , deşi vor fi finalizate de abia în anul 2012, încep să readucă proprietăţii farmecul de dinainte de 1947. Planurile de restaurare au fost realizate de arhitectul Serban Sturdza, Presedintele Ordinului Arhitectilor. In prezent arhitectul David Bexter se ocupa de coordonarea lucrarilor de restaurare. Proiectele de la Săvârșin privesc renovarea, cu materiale și metode originale, a clădirii, refacerea arhitecturii și a neprețuitei colecții de arbori ale parcului, dezvoltarea activității Ocolului Silvic Regal, împlinirea proiectului serelor ecologice, proiectului caselor sociale pentru cei mai nevoiași locuitori ai comunei, crearea “Satului meșteșugurilor” și “Satului Regal”, precum și alcătuirea unei echipe de specialiști care să dezvolte proiecte cu finanțare europeană pentru turism, agricultură, educație, proiecte culturale.

Săvârşinul este locul în care Familia Regală se simte acasă, locul în care îşi petrec sărbătorile. Regele şi Regina dar şi Principesa Margareta şi Principele Radu se simt ataşaţi de această zonă şi de oamenii de aici. Castelul Regal de la Săvârşin a găzduit şi în anul 2009 Festivalul naţional de literatura „Dorel Sibii”, aflat sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa moştenitoare Margareta. 

Trenul Regal

Castelul Peleș

Palatul Elisabeta

×

Căutare