CuprinsCaută

Castelul Peleș

„Castelul Peleş este un simbol al independenţei şi puterii ţării noastre.Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea şi dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.” (Majestatea Sa Regele Mihai).

Domeniul Regal Sinaia construit de Regele Carol I a luat fiinţă prin cumpărarea cu fonduri personale de către Regele Carol I a unui teren din apropierea Mânăstirii Sinaia. Toate cheltuielile, sub stricta supraveghere a Regelui Carol  I, au fost achitate din fondurile sale personale. 

Castelul este un simbol al naţiunii române independente, unificate şi consolidate statal. Din punct de vedere arhitectural Castelul Peleş este o capodoperă a stilului neo-renascentist german. Peleşul este mai degrabă un Palat ale cărui curţi interioare îmbină elemente saxone cu cele germane şi ale cărui interioare reflectă influenţa barocă. După decesul lui Carol I Castelul a fost transmis Regelui Ferdinand, care l-a lăsat moştenire directă Regelui Mihai. 

Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor către Regele Mihai a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României. Autorităţile române au restituit proprietăţile Familiei Regale dar nici în anul 2009 nu a fost făcută punerea efectivă în posesie.

Palatul Elisabeta

Trenul Regal

Castelul Regal de la Săvârșin

×

Căutare