CuprinsCaută

Bilanț regal la încheierea președinției României la Consiliul UE

30.06.2019
TwitterFacebook

35 de acțiuni publice ale Familiei Regale de susținere a președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Familia Regală a întreprins acțiuni de sprijinire a președinției țării noastre la Consiliul Uniunii Europene în pregătirea președinției (mai-decembrie 2018) și pe parcursul exercitării mandatului (ianuarie-iunie 2019) și va continua seria angajamentelor publice externe după încheierea președinției (septembrie-decembrie 2019).

Angajamentele publice regale nu vizează doar mai buna cunoaștere a României și a proiectelor ei de dimensiune europeană, ci și punerea în valoare a unor domenii românești cu performanțe remarcabile în context european (educație, economie, apărare, diplomație, sport, științe și arte, credință). A fost subliniată susținerea Republicii Moldova în drumul ei spre Uniunea Europeană. De asemenea, a fost subliniată legătura bilaterală, pe multiple planuri, cu Marea Britanie, în contextul ieșirii țării din UE.

Familia Regală însumează 12 vizite externe în contextul președinției românești la Consiliul UE: Spania (mai 2018), Franța (septembrie 2018), Germania (septembrie 2018), Portugalia (septembrie 2018), Croația (noiembrie 2018), Marea Britanie (decembrie 2018), Franța (aprilie 2019), Danemarca (aprilie 2019), Spania (iunie 2019), Olanda (octombrie 2019), Germania (noiembrie 2019) și Marea Britanie (decembrie 2019).

Mai-decembrie 2018:

 • 24-28 mai 2018, vizita Majestății Sale Custodele Coroanei în Spania. Majestatea Sa Margareta s-a întâlnit cu Regele Felipe al VI-lea, a participat la deschiderea Târgului de Carte de la Madrid, având România ca invitat de onoare, a avut întâlniri la Colegiul Superior de Apărare, la Crucea Roșie, la Comitetul Olimpic și la cel Paralimpic. Totodată, Majestatea Sa și Principele Radu au ținut două discursuri despre România.
 • 11-15 septembrie 2018, vizita Principesei Maria în Germania, la Dusseldorf, unde a participat la o serie de manifestări publice având în centrul lor România, în perspectivă istorică, diplomatică și culturală.
 • 18-20 septembrie 2018, vizita Principelui Radu în Portugalia, în care Alteța Sa Regală a avut întâlniri la Parlament, la Guvern, la organizații naționale și la Institutul Cultural Român. Principele a ținut o conferință despre România.
 • 29-30 septembrie 2018, vizita Majestății Sale și a Principelui Radu la Soultzmatt și Haguenau, în Alsacia, pentru a participa la ceremonia de acordare a titlului de cetățean de onoare al localității Soultzmatt. Vizita a inclus ceremonii militare și religioase la cimitirele eroilor români uciși în Primul Război Mondial, precum și întâlniri cu autoritățile politice și mediul economic din Alsacia.
 • 5-7 noiembrie 2018. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au făcut o vizită cu caracter public în Croația, în care cuplul regal s-a întâlnit cu șeful Statului, cu primarul Capitalei și a vizitat organizații naționale.
 • 27 noiembrie 2018. Majestatea Sa a primit la Palatul Elisabeta pe dl Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, aflat în vizită oficială în România. Începând din anul 2013, la solicitarea publică a președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Familia Regală a susținut, în cooperare cu autoritățile statului, aderarea țării la Uniunea Europeană.
 • 7 decembrie 2018. Majestatea Sa Margareta a primit la Palatul Elisabeta pe Sir Simon McDonald, subsecretar de Stat în Ministerul de Externe britanic și șef al Serviciului Diplomatic din Marea Britanie.
 • 9-12 decembrie 2018. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au făcut o vizită cu caracter public în Marea Britanie, unde s-au întâlnit cu Regina Elisabeta a II-a, cu Principele de Wales, au participat la o slujbă în onoarea României la Capela Regală Savoy și au luat parte la un dineu oficial la Londra. Cu acea ocazie, Principesa Elena a reprezentat pe Custodele Coroanei la dezvelirea statuii Reginei Maria de la Ashford, un proiect al Institutului Cultural Român, iar Principele Radu a participat la o amplă seară economică organizată de Camera de Comerț Româno-Britanică, aflată sub patronaj regal român.
 • În mai-decembrie 2018, Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au avut întâlniri la Palatul Elisabeta cu ambasadorii țărilor UE care urmau să fie vizitate, respectiv Spania, Portugalia, Franța, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Croația și Finlanda. Au avut, de asemenea, loc întâlniri cu ambasadorii Cehiei, Israelului, Armeniei, Emiratelor Arabe Unite, Marocului, Iordaniei și Turciei.
 • La 29 noiembrie 2018, Majestatea Sa a invitat Corpul Diplomatic acreditat în România la Palatul Regal, unde în Sala Tronului a avut loc recepția regală a anului. Majestatea Sa a prezentat, cu acea ocazie, un discurs în care a detaliat poziția Casei Regale a României în contextul exercitării președinției Consiliului UE de către țara noastră.

Pe durata președinției române la Consiliul UE:

 • 29 martie 2019. La Palatul Elisabeta, Principele Radu a primit sportivi paralimpici din țări europene. Alteța Sa Regală a acordat în anul 2016 Înaltul Patronaj Comitetului Național Paralimpic din România.
 • 14-18 aprilie 2019. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au făcut o vizită oficială în Franța, la invitația autorităților statului. Majestatea Sa a fost primită la Palatul Elysee, la Senatul Franței, la Ministerul de Externe și la Academia Franceză. Au fost vizitate organizații naționale.
 • 26-30 aprilie 2019. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au făcut o vizită cu caracter public în Regatul Danemarcei. Cuplul regal s-a întâlnit cu Majestatea Sa Regina Margareta a II-a, cu Principele Moștenitor Frederilk și Principesa Moștenitoare Mary, a vizitat Crucea Roșie, Comitetul Național Olimpic și pe cel Paralimpic, precum și Colegiul Regal de Apărare. Majestatea Sa a ținut o conferință pe teme legate de Uniunea Europeană la Societatea Daneză de Politică Externă. Cuplul regal s-a întâlnit cu comunitatea românească din Danemarca și a participat la slujba de Înviere, la biserica română ortodoxă din Copenhaga.
 • 7 mai 2019. Majestatea Sa a fost invitat de onoare al Conferinței UNICEF a copiilor din Uniunea Europeană, desfășurată la București.
 • 11-12 februarie 2019. În contextul președinției României la Consiliul UE, Principesa Maria a fost invitată la Bruxelles la Congresul Internațional al Bolilor Rare, unde a reprezentat-o pe Majestatea Sa Custodele Coroanei.
 • 26 mai 2019. Participanții la reuniunea internațională Young Ambassadors Forum au fost primiți la Palatul Elisabeta de Principele Radu. La reuniune au fost prezenți studenți din Uniunea Europeană și din SUA, care se specializează în relații internaționale.
 • 27 mai 2019. La București a avut loc Conferința Internațională a Plurilingvismului, reunind reprezentanți din țări ale Uniunii Europene. Organizatorul evenimentului a fost Observatorul Mondial al Plurilingvismului, organizație cu sediul la Paris, aflată sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu.
 • 29 mai 2019. În timpul președinției României la Consiliul UE, la București a avut loc conferința mondială AeroDays, eveniment care aduce împreună, o dată la cinci ani, reprezentanți de frunte ai aviației din întreaga lume. A fost prima oară când aceată conferință are loc într-o țară din Europa Centrală și de Est. Participanții au fost primiți la Palatul Elisabeta de Principele Radu, în numele Custodelui Coroanei.
 • 24 iunie 2019. A avut loc la București Colocviul Regal, care a reunit savanți din Marea Britanie, Germania și România. Colocviul se află sub înalt patronaj regal. Cu ocazia colocviului, care a avut ca temă dezvoltările din Europa în anii 1989-2019, a fost conferit al VI-lea Premiu Cantemir.
 • 26-28 iunie 2019.Vizita Principelui Radu la Madrid, la încheierea președinției României la Consiliul UE. ASR a fost primit de Regele Felipe al VI-lea, a ținut o conferință la Palatul Regal, a participat la inaugurarea unei expoziții dedicate Reginei Maria și a luat parte la un concert susținut de muzicieni români. Principele a vizitat sediul central al Gărzii Civile (Guardia Civil), care are o fructuoasă colaborare în cadrul UE cu Jandarmeria Română și cu Poliția Română.

Proiecte pentru septembrie-decembrie 2019:

 • Vizita Majestății Sale Custodelui Coroanei în Olanda
 • Vizita Majestății Sale Custodelui Coroanei în Germania
 • Vizită regală în Franța
 • Vizita Majestății Sale Custodelui Coroanei în Marea Britanie
 • Seară dedicată Corpului Diplomatic, în care Majestatea Sa Margareta va prezenta șefilor misiunilor diplomatice din țara noastră aportul Casei Regale la prezența României în Uniunea Europeană.

Familia Regală a avut, în anul 2018 și 2019, o serie de acțiuni oficiale sau publice în țări din vecinătatea europeană (Nordul Africii, Orientul Mijlociu, Caucazul de Sud). În cadrul acestor acțiuni, Familia Regală a promovat idei sau proiecte de natură să intensifice (prin intermediul României) prezența Uniunii Europene în vecinătatea ei geografică.

 • Februarie 2018. Vizita regală și misiune universitară în Emiratele Arabe Unite
 • Martie 2018. Vizita regală și misiune universitară în Maroc
 • Aprilie 2018. Vizita Majestății Sale Custodele Coroanei și misiune economică în Iordania
 • Octombrie 2018. Vizita Majestății Sale Custodele Coroanei în Liechtenstein
 • Februarie 2019. Vizită regală la Istanbul, participare la Summit-ul Economic Euro-Asiatic Marmara
 • Martie 2019. Vizită regală în Azerbaidjan, participare la Global Baku Forum
 • Mai 2019. Vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Gaziantep și Nizip (Turcia)
 • În a doua parte a anului 2019. Vizită regală și misiune universitară la Ankara, Izmir, Eskișehir și Istanbul (Turcia)
 • În a doua parte a anului 2019. Vizită în Armenia.
 • În a doua parte a anului 2019. Vizită regală și misiune universitară în Israel.

AGERPRES

 

×

Căutare