CuprinsCaută

Majestatea Sa vizitează Alsacia, în memoria soldaților români

28.09.2018
TwitterFacebook

Sâmbătă, 29 septembrie, și duminică, 30 septembrie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu vor face o vizită în orașele Soultzmatt și Haguenau din Alsacia, Republica Franceză, la invitația oficială a autorităților celor două municipalități.

Este a noua vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie), Regatul Spaniei (mai), Republica Serbia (iunie), Republica Federală Germania și Republica Portugheză (septembrie).

Totodată, este a patra vizită efectuată de Familia Regală în țări din Uniunea Europeană, în preajma preluării de către România, pentru prima oară, a președinției Consiliului Uniunii Europene. În luna mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei a vizitat Spania, iar în luna septembrie, Principesa Maria a vizitat Germania și Principele Radu a vizitat Portugalia.

Majestatea Sa Custodele Coroanei se află în Alsacia pentru a onora memoria soldaților români uciși în anii 1917 și 1918, în lagărul de prizonieri ai armatei germane. De asemenea, Majestatea Sa dorește să aducă omagiu localității Soultzmatt, care a donat Guvernului României, în anul 1919, locul pe care fusese așezat lagărul, pentru a fi transformat în cimitir militar românesc. Cimitirul a fost construit în anii 1919-1920 și a fost onorat cu vizita suveranilor României Mari, Ferdinand I și Maria, la 9 aprilie 1924.

Sâmbătă, 29 septembrie, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală vor fi oaspeții primarului orașului Soultzmatt, dl Jean-Paul Diringer. Cuplul regal va participa la o ceremonie găzduită de Consiliul Local, în care va fi conferit titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Soultzmatt Majestății Sale Custodelui Coroanei și ASR Principelui Radu. Evenimentul va avea loc în prezența reprezentanților diplomatici ai României în Franța, a Bisericii Ortodoxe Române și a autorităților regionale.

În aceeași zi, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală vor lua parte la o ceremonie religioasă, oficiată de Înalt Preasfinția Sa Iosif, mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, la Cimitirul militar românesc de la Gauchmatt. Acolo, cuplul regal va depune o coroană de flori la mormintele soldaților români martiri, întocmai precum Familia Regală a făcut în anii 1924, 1986 și 2017.

În continuare, Custodele Coroanei și Principele Radu vor planta, în mod simbolic, doi copaci în stânga și în dreapta crucii ridicată la inițiativa Reginei Maria în cimitirul militar, în anul 1933.

În încheierea zilei de sâmbătă, cuplul regal va lua parte la un dineu oferit de primarul din Soultzmatt, dl Jean-Paul Diringer.

În ziua de duminică, 30 septembrie, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală vor fi oaspeții orașului Haguenau. Vizita va începe la Careul soldaților români din Necropola Națională, unde va avea loc o slujbă de pomenire oficiată de preoți ortodocși români. După slujba religioasă va fi depusă o coroană de flori la mormintele românești.

La primăria orașului Haguenau, cuplul regal va fi primit de primar, dl Claude Sturni, și de oficialitățile locale. Vor lua parte reprezentanți diplomatici ai României în Franța, personalități din administrația locală și regională, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române din Franța.

Orașul Soultzmatt și Cimitirul Militar de la Gauchmatt au mai fost vizitate de Familia Regală în anii 1924, 1986 și 2017.

 

×

Căutare