CuprinsCaută

Pelerini pe Câmpia Libertății

02.06.2019
TwitterFacebook

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost astăzi pelerini în orașul Blaj, alăturându-se zecilor de mii de călători care au venit, de aproape și de departe, pentru a fi alături de Suveranul Pontif și de Biserica Română Unită cu Roma, la sfânta liturghie în cadrul căreia au fost beatificați cei șapte episcopi români greco-catolici martiri.

Alăturându-se familiilor celor șapte episcopi și imensei mulțimi a oamenilor aflați pe Câmpia Libertății, Majestatea Sa a dorit să ducă mai departe principiile și valorile care l-au călăuzit pe străbunicul ei, Regele Ferdinand cel Loial, căruia episcopul greco-catolic Iuliu Hossu i-a prezentat, cu un secol în urmă, Declarația de Unire de la Alba Iulia, alături de episcopul (pe atunci) Miron Cristea, Alexandru Vaida-Voevod și Vasile Goldiș. Aceste valori și principii, care l-au călăuzit întreaga viață și pe Regele Mihai, au fost respectul față de oameni, Memoria, compasiunea, iubirea de țară, loialitatea față de Statul și Națiunea română, iar în viața publică măsura, discreția, etica și demnitatea.

Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au strâns mâna reprezentanților familiei episcopilor Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu și Alexandru Rusu și au stat alături de ei pe durata serviciului divin.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, în prezența Sanctității Sale Papa Francisc, înconjurat de un mare număr de arhiepiscopi și episcopi ai Bisericii Greco-Catolice și Romano-Catolice, precum și de preoți din Arhiepiscopia Majoră de la Blaj.

Pe parcursul serviciului divin, au fost beatificați episcopul vicar general pentru București și Vechiul Regat Vasile Aftenie, episcopul de Oradea Valeriu Traian Frențiu, episcopul Ioan Suciu, episcopul Tit Liviu Chinezu, episcopul de Lugoj Ioan Bălan, episcopul de Maramureș Alexandru Rusu și episcopul de Cluj-Gherla Iuliu Hossu.

A fost o fericită ocazie pentru Majestatea Sa și Principele Radu, precum și pentru zecile de mii de oameni prezenți, de a participa la înălțătoarea rugă a Papei Francisc, ridicată alături de Cardinalul Lucian și de clerul greco-catolic și romano-catolic. Cuvintele Suveranului Pontif au îndemnat din nou la modestie, la altruism, la grijă pentru cei săraci și pentru cei marginalizați, la unitate și responsabilitate.

 

Vatican News:

Beatificare celor șapte episcopi greco-catolici români ridică la treisprezece numărul Fericiților venerați în calendarul catolic român și la unsprezece numărul păstorilor de suflete martiri din România care l-au mărturisit pe Cristos cu prețul suprem al vieții în anii dictaturii comuniste. Este vorba, în ordinea cronologică a beatificării, de Fericitul Szilard Ignaţiu Bogdanffy (+1949, Aiud), episcop auxiliar pentru dieceza romano-catolică de Satu Mare și Oradea, de Fericitul Janos Scheffler (+1952, Jilava), episcopul diecezei romano-catolice de Satu Mare, de Fericitul Vladimir Ghika (+1954, Jilava), preot diecezan în arhidieceza romano-catolică de București, și de Fericitul Anton Durcovici (+1951, Sighetu Marmației), episcopul diecezei romano-catolice de Iași.

Alți doi Fericiți români sunt expresie a ordinului religios înființat de Sf. Francisc din Assisi: Fericitul Ieremia Valahul (+1625, Napoli), frate din ordinul franciscan capucin, și Fericita Veronica Antal (+1958, Hălăucești), martiră, fecioară din ordinul franciscan terțiar.

 

©Daniel Angelescu

×

Căutare