CuprinsCaută

Principele Radu in vizita oficiala in Turcia

27.04.2007
TwitterFacebook

Biroul Reprezentantului Special al Guvernului Romaniei
Palatul Elisabeta, 27 aprilie 2007


In perioada 24-29 aprilie 2007, Alteta Sa Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, insotit de ASR Principesa Margareta a Romaniei, a efectuat o vizita oficiala in Republica Turcia. La sediul Parlamentului Republicii Turcia din Ankara, AS Principele Radu s-a intalnit cu Ministrul Energiei si Resurselor, domnul Hilmi Guler. In cadrul acestei intalniri au fost discutate proiectele comune ale Romaniei si Turciei, cum ar fi proiectul de realizare a unei retele de transport a energiei electice prin cablu electric submarin.

Principele Radu s-a aratat interesat de experienta Turciei in realizarea de proiecte de mare anvergura, mai ales pentru faptul ca, in urmatorii 6 ani, Romania va trebui sa depuna proiecte pentru atragerea unei sume de 33 de miliarde de Euro, alocati de UE Romaniei prin intermediul fondurilor structurale. Principele Radu s-a intalnit la Ankara si cu Ministrul Culturii si Turismului, domnul Atilla Koc. Discutiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe ideea dezvoltarii turismului in Romania, experienta Turciei in acest sens fiind mai mult decat edificatoare. Astfel, anul acesta sepreconizeaza ca peste 23 de milioane de turisti vor vizita Turcia, in timp ce peste 8 milioane de cetateni turci vor calatori in strainatate in scop turistic.

Domnul Atilla Koc a lansat o invitatie pentru ca o delegatie formata din investitori romani din turism si functionari cu putere de decizie in acest domeniu sa vina sa viziteze Turcia pentru o saptamana, pentru a putea beneficia cu adevarat de experienta turceasca in domeniulospitalitatii. Tot in cursul acestei vizite, ASR Principesa Margareta a Romaniei si ASPrincipele Radu de Hohenzollern-Veringen au fost primiti la sediul Patriarhiei de Sanctitatea Sa Bartholomew I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Reprezentantul Special al Guvernului a avut o intrevedere cu presedintele Uniunii Camerelor de Comert si Burselor de Marfuri, domnul Rifat Hisarciklioglu.

Discutiile s-au concentrat pe prezenta din ce in ce mai numeroasa si mai activa a companiilor turcesti in economia romaneasca. In momentul de fata, din acest punct de vedere, Turcia se situeaza pe pozitia a treia pe piata romaneasca, cu un numar de peste 10.000 de companii cu capital turcesc.Totodata, au fost relevate oportunitatile in legatura cudezvoltarea infrastructurii aeroportuare, terestre si fluviale, Dunarea fiind considerata de domnul Rifat Hisarciklioglu un avantaj important al Romaniei, insa insuficient exploatat. Principele Radu a vizitat Camera de Comert din Istanbul, unde s-a intalnit cu presedintele acesteia, domnul Murat Yalcintas si a tinut o prelegere in fata studentilor si profesorilor Universitatii Comerciale a Camerei de Comert. In cadrul prelegerii, Principele Radu s-a referit la avantajele pe care le aduce Romania Uniunii Europene in domeniul securitatii si apararii, precum si in cel al culturii si educatiei.

O alta universitate vizitata a fost Universitatea Bilkent din Ankara, unde Principele Radu a sustinut prelegerea cu titlul "What does Romania contribute to the European Union". In cadrul acestei vizite, Alteta Sa a mai vizitat campusul, biblioteca, impresionanta sala de concerte cu o capacitate de peste 800 de locuri si a discutat cu studentii si profesoriiuniversitatii. In timpul vizitei in Turcia, Principele Radu s-a intalnit cu oamenii de afaceri turci, reprezentanti ai unor companii importante cum ar fi: Uniunea Camerelor de Comert si Burselor de Marfuri (TOBB), Asociatia Contractorilor din Turcia si Tekfen Holding Co. Inc. Altetele Lor viziteaza au mai vizitat Universitatea Bogazici din Istanbul si Biserica Sfanta Mucenita Parascheva din Istanbul, unde au participat la o slujba oficiata de Sfintia Sa Petru State. Cu aceasta ocazie, Altetele Lor s-au intalnit cu membri ai comunitatii romane din Istanbul.

×

Căutare