CuprinsCaută

Principesa Maria, la expoziția dedicată Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei

21.01.2019
TwitterFacebook

Luni, 21 ianuarie 2019, Alteța Sa Regală Principesa Maria a vizitat, la Biblioteca Academiei Române, expoziția de fotografii dedicată Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei și Familiei Imperiale.

Expoziția este organizată de Ambasada Federației Ruse, Mânăstirea Sretenski din Moscova și Biserica Sf. Nicolae Tabacu din București.

Imaginile inedite adunate de ieromonahul Ignatie Şestakov, de la Mânăstiriea Sretenski din Moscova, ilustrează aspecte din viaţa familiei ultimului ţar al Rusiei.

În vara anului 1914, Împăratul Rusiei și Regele Carol I al României s-au întâlnit la Constanța, în prezența Împărătesei Alexandra și a Reginei Elisabeta, precum și a celorlalți membri ai Familiei Imperiale ruse și ai Familiei Regale române.

Patru ani mai târziu, în ziua de 17 iulie 1918, Ţarul Nicolae al II-lea al Rusiei şi familia lui au fost asasinaţi cu sălbăticie de bolşevici. Aflați la Iași, Regele Ferdinand I și Regina Maria au aflat cu oroare despre crima din Rusia. Această tragedie, petrecută în timpul Primului Război Mondial, avea să deschidă calea unei nesfârșite suferințe pentru poporul rus.

80 de ani mai târziu, la 17 iulie 1998, Nicolae al II-lea şi familia sa au fost îngropaţi la Sankt Peterburg, în Catedrala Imperială Petru şi Pavel. Cu această ocazie, preşedintele rus Boris Yelţîn a declarat:

„Dragi concetățeni, astăzi este o zi istorică pentru Rusia. Optzeci de ani au trecut de la uciderea ultimului împărat rus și a familiei lui. Am așternut mult timp tăcerea asupra acestei crime monstruoase. Trebuie să spunem adevărul: masacrul de la Ekaterinburg a rămas unul dintre cele mai rușinoase episoade din istoria noastră. Îngropând rămășițele inocentelor victime, noi vrem să ispășim păcatele înaintașilor noștri”.

 

Fotografii realizate de Daniel Angelescu

×

Căutare