CuprinsCaută

Programul funeraliilor Reginei Ana a României

09.08.2016
TwitterFacebook

 

În ziua de marți, 9 august 2016, la ora 15.15, sicriul cu corpul neînsuflețit al Reginei Ana va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. La sosirea aeronavei Tarom, va avea loc o scurtă ceremonie militară și religioasă, în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale. Vor fi prezenți reprezentanți ai instituțiilor Statului, membri ai Casei Majestății Sale Regelui și ierarhi ai Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe Române. Publicul nu va putea asista la eveniment. Presa va avea acces la ceremonie.

De marți, 9 august 2016, ora 17.30, până miercuri, 10 august 2016, ora 18.30, sicriul Majestății Sale Defuncte va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. În acest răstimp, Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. La sosirea în Holul de Onoare va fi rostită o rugăciune, în prezența ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Catolice. În ziua de miercuri, 10 august 2016, programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

- Ora 10-12: Pentru reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.

- Ora 12-14: Pentru reprezentanții Instituțiilor Statului.

- Ora 14-16: Pentru Instituția Prezidențială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova.

- Ora 16-18: Pentru reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile sus-amintite.

Publicul nu va avea acces în Holul de Onoare al Castelului Peleș, pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va fi prezentă pe terasa din fața Castelului Peleș și, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

Miercuri, 10 august 2016, în cursul serii, corpul neînsuflețit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53). La sosire, va avea loc un scurt ceremonial militar și religios, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale. Vor lua parte ierarhi ai Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul va avea caracter privat. Publicul nu va avea acces în Sala Tronului. Presa va putea fi prezentă în fața intrării principale a Palatului Regal.

Joi, 11 august 2016 și vineri, 12 august 2016, de la ora 8 la ora 22, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Ana, sunt rugați să respecte următoarele reguli:

- Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, în culori închise.

- Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase, de niciun fel.

- Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.

- Să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.

- Să aibă la ei un document de identitate.

- Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal ori pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.

- Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta.

- În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcționa un post de prim-ajutor.

În ziua de sâmbătă, 13 august 2016, la ora 10.30, în Sala Tronului va avea loc o scurtă ceremonie religioasă în prezența ierharhilor Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Catolice. Evenimentul va fi consacrat Familiei Regale a României și Familiilor Regale străine prezente la funeralii.

La ora 10.55, sicriul Majestății Sale Defuncte va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, chiar în fața palatului. Acolo va avea loc o ceremonie religioasă, în prezența ierarhilor Bisericii Catolice și ai Bisericii Ortodoxe Române. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

Capitala țării noastre și Curtea de Argeș vor avea primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleș, la București și la Curtea de Argeș aveau loc funeraliile Reginei Maria a României.

La ora 11.30, sicriul va fi așezat în mașina mortuară.

De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piața Romană – Piața Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă.

De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș, în intervalul orar 12 – 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

La ora 15.00, în ziua de sâmbătă, 13 august 2016, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș. Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezența Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Ceremonia se va desfășura în două părți: ora 15.00-15.50, în fața Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală. Slujba va fi oficiată de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului, în prezența Înalt Preasfinției Sale Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București.

Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Cărți de condoleanțe sunt deschise la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje.

×

Căutare