CuprinsCaută

Regele Mihai Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca

07.10.2009
TwitterFacebook

In perioada 6-7 octombrie 2009, Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana ai Romaniei s-au aflat la Cluj  cu prilejul unor ceremonii cu profunda semnificatie, aniversarea a 140 de ani de invatamant agronomic clujean si acordarea titlului de "Doctor Honoris Causa" Majestatii Sale Regelui.


Miercuri, 7 septembrie 2009, in cadrul ceremoniilor ocazionate de  implinirea a 140 de ani de invatamant agronomic clujean, in prezenta Majestatii Sale Reginei Ana , Regele Mihai a primit titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca.


Ceremonia s-a desfasurat in Aula Magna, in cadrul Sedintei Festive a Senatului Institutiei.


In cuvantul sau, Rectorul universitatii, domnul Prof. Univ. Dr. Doru Pamfil a punctat meritele istorice si umane ale Majestatii Sale, precum decizia sa istorica, de la 23 august 1944, opozitia la instaurarea regimului comunist, greva regala impotriva deciziilor guvernului Groza, abdicarea din 30 decembrie 1947 pentru a salva, in acest fel, vietile celor 1.000 de tineri aflati in detentie si care urmau sa fie impuscati din ordinul regimului totalitar in Piata Palatului din Bucuresti in cazul in care suveranul s-ar fi impotrivit renuntarii la tronul tarii.


Totodata, profesorul Pamfil a vorbit despre contributia Regelui Mihai la integrarea Romaniei in Alianta Nord Atlantica si la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.


La eveniment au participat personalitati ale vietii publice romanesti precum Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania, Arhiepiscop si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, domnul Sorin Apostu, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul academician Ioan Paun Ottiman, Vicepresedintele Academiei Romane, reprezentanti ai Minsterului Educatiei si Cercetarii, precum si rectorii Universitatilor de Stiinte Agricole din Romania. De asemenea, au participat si reprezentanti ai Universitatilor de profil din Belgia, Germania, Austria si Franta.


Cu acest prilej, Majestatea Sa Regele Mihai a adresat celor prezenti un cuvant de multumire.


"Va multumesc pentru distinctia pe care Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj mi-o ofera in aceasta zi.


Zilele Academice la Cluj onoreaza rodul unei munci constiincioase si a unor cugetari serioase. Regina si cu Mine ne bucuram sa fim alaturi de voi la aceasta sarbatoare.


Universitatea a luat fiinta in anul 1869 si este mandra sa-si sarbatoreasca astazi cei 140 de ani de invatamant agronomic clujean. Ea a adus invatatura multor generatii de europeni si a dainuit in respect fata de traditiile, valorile si identitatea natiunii noastre si a continentului.


Am pasit prima oara in aceasta universitate in anul 1932, pentru a participa alaturi de tatal meu, Regele Carol al II-lea, la inaugurarea Aulei Magna.


Sunt multumit ca astazi, dupa atatia ani, descopar o institutie pastratoare a valorilor spirituale, continuatoare a educatiei nationale. Va felicit pentru munca pe care ati depus-o, fiecare in parte. Sunteti un exemplu pentru ceea ce se intampla bun astazi in tara noastra.


Nu privesc acest gest ca fiind o recompensa personala ci, mai degraba, ca o legatura intre generatiile care au suferit pentru a vedea Romania libera si prospera, astfel incat tinerii din fata noastra sa se bucure de roadele deceniilor care vor urma. Si de aici, cel mai important castigator, ramane Romania! "


×

Căutare