CuprinsCaută

Regina Elena odihnește la Curtea de Argeș

20.10.2019
TwitterFacebook

 

 

 

 

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, între ora 8.00 și ora 10.00, publicul s-a închinat și recules la catafalcul Reginei Elena, drapat cu stindardul reginei-mamă, în fața altarului din Catedrala istorică de la Curtea de Argeș.

Invitații la slujba de înmormântare din Catedrala istorică au sosit până la ora 11.40, iar printre ei s-au numărat reprezentantul ES dlui Președinte al României, dl consilier prezidențial Andrei Muraru, ES dl președinte Emil Constantinescu, secretarul de Stat Victor Opaschi, ES dl Andrew Popper, șeful Casei Majestății Sale, dl Anders Lindberg, consilier personal al Majestății Sale Custodele Coroanei, ambasadorul Jean-Marie Musy, senatoarea Iulia Scântei, deputatul Toader Paleologu, autorități ale județului Argeș și ale municipiului Curtea de Argeș, dna Cristina Popescu, președintele Romfilatelia, maestrul Ștefan Câlția, ambasadorii Elveției și Statului Israel. Publicul a avut acces în parcul din fața catedralei pe toată durata ceremoniei.

La ora 11.55, au sosit la catedrală Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu, alături de ASR Principesa Sofia, ASR Principele Amedeo de Savoia, duce de Aosta, ASR Principesa Mafalda de Savoia, ASR Principesa Maria, precum și Lordul Rosslyn, reprezentant personal al Principelui de Wales. La slujba de înmormântare au mai asistat nepotul Regelui Mihai I, dl Nicolae Medforth-Mills, și soția sa.

În Catedrala istorică au luat loc în strană Custodele Coroanei și Principele Consort, Principesa Sofia și Principesa Maria, dl consilier prezidențial Andrei Muraru, președintele Emil Constantinescu, Ducele de Savoia-Aosta, Principesa Mafalda și Lordul Rosslyn.

Slujba de înmormântare a început la ora 12.00 și a fost oficiată de Înalt Preasfințiile Lor Mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviștei, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului și Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului.

Apoi, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, urmat de Majestatea Sa Margareta și de Familia Regală și de invitați, a fost dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Doar în prezența Familiei Regale, a avut loc ceremonia de reînhumare. Publicul a avut acces pe platforma din fața Noii Catedrale. Oficialitățile și invitații au luat loc în fața Noii Catedrale pe durata ceremoniei de reînhumare.

În momentul intrării sicriului în criptă, au fost trase 21 de focuri de onoare cu arma, de către Vânătorii de Munte. S-au intonat Imnul Național și Imnul Regal.

La încheierea ceremoniei de reînhumare, Majestatea Sa Margareta a ieșit din Noua Catedrală purtând pe brațe stindardul Reginei-Mamă. Custodele Coroanei a înmânat stindardul Aghiotantului Regal, gl br (r) Eugen Porojan. Stindardul urmează să fie expus la Muzeul din Satul Regal de pe Domeniul Săvârșin.

Majestatea Sa și Principele Radu au mulțumit invitaților de onoare la funeralii și apoi au salutat drapelul de luptă al militarilor Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.

În încheierea șederii la Curtea de Argeș, Oraș Regal, Majestatea Sa și Familia Regală au parte la un parastas, conform datinei, la care au luat parte oficialii prezenți, invitații din străinătate și personalități din societatea civilă.

 

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

 

 

×

Căutare