CuprinsCaută

Relațiile regale româno-britanice

08.12.2018
TwitterFacebook

În cei 152 de ani de existență a Familiei Regale a României, legătura cu Familia Regală a Marii Britanii a fost constantă, bazată pe admirație, afecțiune și respect, atât în dimensiunea sa oficială, reprezentând istoric cele două națiuni, cât și în cea privată, de familie. Este o legătură trainică, întinsă de-a lungul secolelor XIX, XX și XXI, cuprinzând cinci generații.

1874. Carol I și Elisabeta efectuează prima lor vizită la Londra pe 7/19 august 1874, un moment important pentru relațiile tânărului stat român cu puterile vest-europene. Principesa Louise a Marii Britanii vine să-i viziteze la hotel încă din prima zi și scuză față de suveranii români pe mama sa, Regina Victoria, care se pregătea de plecare în Scoția și nu îi putea saluta. Suveranii sunt primiți cu căldură și prietenie de Albert, Principele de Wales, și de Ducele și Ducesa de Edinburg, părinții Mariei, viitoarea lor noră, pe atunci încă nenăscută.
Cuplul princiar român petrece trei săptămâni la Saint Leonard, aproape de Hastings, pentru o cură de băi de mare. Pe 6 septembrie, Carol I și Elisabeta au vizitat Oxford, iar Elisabeta s-a arătat complet încântată de universitate și de clădirile ei impozante.
Prin grija ministrului Apărării britanic, Carol I vizitează arsenalul militar de la Woolwich și o fabrică de torpile, a cărei producții este ținută strict secret.
Pe 7 septembrie, în cursul zilei, Principele Carol asistă la o conferință de la Royal Institution, ținută de Owen pe teme de zoologie. Royal Institution era atunci, ca și astăzi, sub patronajul reginei Angliei (pe atunci Victoria, astăzi Elisabeta a II-a). Conferințele de Crăciun au fost preluate și de Ateneul Român din București, după modelul londonez, iar astăzi ele au ajuns la ediția a 5-a și sunt sub patronajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei.
În seara de 7 septembrie 1874, Lordul Primar al Londrei oferă, la Guildhall, un dineu pentru Carol I și Elisabeta, care iau parte în mijlocul a 400 de invitați. Suveranii români părăsesc Londra și Marea Britanie după o lună, pe 8/20 septembrie 1874.

1880. Relațiile diplomatice dintre Principatele Române Unite și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei au fost stabilite la 20 februarie 1880, sub domnia Principelui Suveran Carol I și a Reginei Victoria.

1888. Are loc prima vizită a Familiei Regale britanice în România din întreaga istorie. În 22 septembrie 1888, începe vizita lui Albert Edward, Principe de Wales. Moștenitorul Reginei Victoria a fost întâmpinat cu tot fastul. Primirea oficială a avut loc la București, iar în cursul după-amiezii suveranii și musafirul au mers la Sinaia. Seara a avut loc un dineu oficial în Sufrageria regală, la care au luat parte treizeci de persoane. El merge în localitatea Bușteni și vizitează fabrica de hârtie, apoi se deplasează la Poiana Stânii, pe Valea Peleșului, la Mânăstirea Sinaia și la Batalionul de vânători de munte, unde asistă la un exercițiu militar. Principele de Wales a rămas la Sinaia până pe 25 septembrie. Din suita de rămas bun a făcut parte Regina Elisabeta, Principele Wilhelm de Wied și Vasile Alecsandri.

1890. Regina Elisabeta a României pleacă în vizită la Regina Victoria, la Castelul Balmoral, în Scoția, în septembrie 1890. Regina Victoria rămâne cu o foarte bună impresie despre Regina Elisabeta și întreabă mereu, în anii următori, despre ea.

1892. Regele Carol I a făcut o vizită de stat la Londra și Windsor în anul 1892, în cadrul căreia Regina Victoria i-a conferit Ordinul Jartierei. Regele a fost primit cu tot respectul de suverana britanică și de întreaga societate. A vizitat Guildhall, la City of London, unde Lordul Primar a oferit un dineu în onoarea sa.

1892. Regina Elisabeta se întâlnește cu Principesa Maria de Edinburg și cu mama ei, Ducesa de Edinburg, în Germania, în august 1892. Regele Carol corespondează pe tema căsătoriei lui Ferdinand și a Mariei cu tatăl acesteia, Principele Alfred, Duce de Edinburg.

1892-1893. Căsătoria Principelui Moștenitor Ferdinand cu Principesa Maria are loc la Sigmaringen, în ziua de 28 decembrie 1892. Cuplul princiar moștenitor sosește la București în plină iarnă, la începutul anului 1893.

1894. La 19 aprilie 1894, Ferdinand și Maria merg la Coburg, în Germania, pentru a lua parte la nunta Principesei Victoria Melita, sora Mariei. Acolo cuplul princiar se reîntâlnește cu cele mai importante capete încoronate ale lumii acelei vremi: Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei, Împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei și Țareviciul Nicolae al Rusiei.

1896. Alfred, Duce de Edinburg și Duce de Saxa Coburg-Gotha, al doilea fiu al Reginei Victoria și tatăl Reginei Maria, vizitează București și Sinaia. A fost prima și singura dată când a venit Principele Albert, Duce de Edinburg, în România.

1901. La 11 ianuarie 1901 moare Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei, bunica Principesei Maria. Principele Moștenitor Ferdinand pleacă în Anglia pentru a reprezenta pe Regele Carol I la funeraliile de la Castelul Windsor.

1902. Principele Moștenitor Ferdinand și Principesa Moștenitoare Maria iau parte Încoronarea Regelui Edward al VII-lea, la Londra, la 9 august 1902, reprezentând Regatul României.

1911. Ferdinand și Maria reprezintă pe Regele Carol I la Încoronarea Regelui George al V-lea al Marii Britanii și Irlandei, la 22 iunie 1911.

1919. Regina Maria vizitează Marea Britanie pentru câteva săptămâni.

1922. Ducele de York, viitorul Rege George al VI-lea, a venit la Încoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922. A fost prima și singura vizită în România a Regelui George al VI-lea (tatăl actualei Regine Elisabeta a II-a).

1924. La 7 mai 1924 începe una dintre cele mai importante pagini de politică externă a domniei lui Ferdinand I, care efectuează o vizită de stat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, însoțit de Regina Maria. Suveranii sunt primiți cu toate onorurile, militare și civile la Londra de către Regele George al V-lea și de Regina Mary. În capitala Angliei, suveranii au luat parte la o ceremonie religioasă la Westminster Abbey, au locuit la Palatul Buckingham și au fost invitați de onoare la fastuosul banchet oficial pe care îl dă, la vizitele de stat, Lordul Primar în străvechea Guildhall. Ea a avut loc la 13 mai 1924 și a numărat 850 de invitați.

1936. Regele Carol al II-lea merge la Londra la funeraliile Regelui George al V-lea (care a murit pe 21 ianuarie 1936), însoțit de ministrul de Externe, Nicolae Titulescu.

1937. Principele Moștenitor Mihai vizitează Londra pentru prima oară, reprezentând România și pe suveran (Carol al II-lea) la încoronarea Regelui George al VI-lea. Regele Mihai a revenit la Londra în vizite oficiale timp de nouă decenii consecutive, din 1937 până în 2012, cu precădere în timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a.

1938. Regele Carol al II-lea a vizitat oficial Londra, invitat de Regele George al VI-lea. A luat parte la vizită Principele Moștenitor Mihai. În decursul acestei vizite, Regele Carol al II-lea a fost distins cu Ordinul Jartierei, iar Principele Mihai cu Marea Cruce a Ordinului Regal Victorian.

1938. George, Ducele de Kent și Marina, Ducesa de Kent, au venit în România la funeraliile Reginei Maria, în 23 iulie 1938. Ei au mers cu Regele Carol al II-lea în Trenul Regal, de la București la Curtea de Argeș.

1947. Regele Mihai a plecat la Londra, însoțit de Regina-mamă Elena, pe 12 noiembrie 1947, pentru a participa la căsătoria Principesei Elisabeta, moștenitoarea tronului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Au rămas în străinătate mai mult decât era prevăzut, probabil datorită întâlnirilor dintre Suveran și logodnica sa, Principesa Ana de Bourbon.

1948. La 4 martie 1948, la Londra, Regele Mihai a declarat public despre abdicarea forțată: “Acest act mi-a fost impus cu forța, de către un Guvern instalat și menținut la putere de o țară străină. Înlăturarea monarhiei constituie un nou act de violență în cadrul politicii de înrobire a României. În aceste condiții nu mă consider legat în nici un fel de acest act, care mi-a fost impus. Cu credința nestrămutată în viitor și animat de același devotament și dorință de muncă, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil”.

1950. Principesa Elisabeta și Ducele de Edinburg vizitează pe Regina-mamă Elena la reședința sa de lângă Florența.

1981. Regele Mihai, Regina Ana și Principesa Moștenitoare Margareta iau parte la nunta Principelui și Principesei de Wales (Charles și Diana).

1990-2017. Principele de Wales și Principesa Moștenitoare Margareta s-au întâlnesc aproape în fiecare an, în Marea Britanie sau în România.

1991-2017. Ducele de Edinburgh a vizitat Bucureștiul în anul 1991, iar în anii următori au venit în țara noastră Principesa Anne și Andrew, Ducele de York. Principele Harry a fost, de asemenea, prezent în Transilvania, însoțind pe tatăl său, Principele de Wales, într-o vizită privată. Tot într-o vizită privată a venit, în România, în anii trecuți, Edward, Ducele de Kent.

1996. Principele de Wales găzduiește la Palatul St James’s din Londra o seară dedicată Fundației Principesa Margareta a României, la care participă 200 de invitați. Iau parte Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu și Regina Anne-Marie a elenilor.

1997-2017. Principele de Wales a făcut prima sa vizită oficială la București în anul 1997. Vizita din martie 2017 va fi a doua sa vizită oficială în țara noastră. În acești douăzeci de ani, Principele de Wales a vizitat privat România aproape in fiecare an.

1997. Regele Mihai, însoțit de Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu face prima vizită regală NATO la Londra, începând cu 21 martie.

1997. Familia Regală revine la Londra pentru festivitățile Nunții de Aur a Reginei Elisabeta a II-a și a Ducelui de Edinburgh, în luna noiembrie. Regele Mihai I și Regina Ana sunt găzduiți la Palatul Buckingham, iar Principesa Moștenitoare și Principele Radu locuiesc pe iahtul Britannia.

1997-2017. Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au fost primiți de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham, la Castelul Windsor și la Ascot de mai multe ori în aceste două decenii.

1998. Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu iau parte la aniversarea Principelui de Wales la împlinirea vârstei de 50 de ani, la reședința sa de la Highgrove.

2001. Principele de Wales găzduiește la Highgrove un dineu cu ocazia aniversării Regelui Mihai I la împlinirea vârstei de 80 de ani, chiar pe 25 octombrie. Iau parte 60 de membri ai Familiilor Regale europene. Sunt prezenți Regele Mihai, Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria.

2002. Regele Mihai și Regina Ana iau parte la funeraliile Reginei-mamă a Marii Britanii. În același an, în noiembrie, Regele Mihai, însoțit de Regina Ana, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu face a doua vizită regală NATO la Londra.

2005. Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu iau parte la căsătoria Principelui de Wales cu Ducesa de Cornwall.

2007. Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu iau parte la Nunta de Diamant a Reginei Elisabeta a II-a și a Ducelui de Edinburgh.

2008. În luna noiembrie, Regele Mihai, Regina Ana, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au participat, la Palatul Buckingham, la sărbătorirea Principelui de Wales, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani.

2011. Regele Mihai, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu iau parte la căsătoria Principelui William, Duce de Cambridge, cu Ducesa de Cambridge.

2011. Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu iau parte, la Castelul Windsor, la aniversarea Ducelui de Edinburg, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

2012. Regele Mihai, însoțit de Principesa Moștenitoare și de Principele Radu, ia parte la Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, la Londra, Windsor și Ascot în lunile mai și iunie. În același an, Regele Mihai este sărbătorit în noiembrie la Guildhall și la Royal Savoy Chapel la Londra.

2013. Principele Edward, Conte de Wessex, și Contesa de Wessex vizitează România în luna iunie.

2014. Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu sunt invitați de onoare la Banchetul Anual de la Guildhall, continuând tradiția prezenței Familiei Regale a României la City of London (Carol I în 1874 și 1892, Ferdinand I în 1924, Carol al II-lea în 1938 și Mihai I în 2012).

2016. În februarie, Principele Radu vizitează Marea Britanie în compania Președintelui Parlamentului Republicii Moldova. În luna mai, Principele de Wales se întâlnește la Palatul Elisabeta cu Custodele Coroanei și cu Principele Radu. În luna iulie, Custodele Coroanei și Principele Radu sunt primiți de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham.

2017. Principele de Wales vizitează oficial România în luna martie și se întâlnește cu Custodele Coroanei la București.

2018. Majestatea Sa Custodele Coroanei primește pe Principele de Wales la Palatul Elisabeta în luna mai.

2018. Majestate Sa Custodele Coroanei și Principele Consort vor efectua o vizită în Marea Britanie, în luna decembrie.

[1] Alteța Sa Regală Principesa Louise a Marii Britanii și Irlandei, Ducesă de Argyll (18 martie 1848 – 3 decembrie 1939), al șaselea copil al Reginei Victoria și al Principelui Consort Albert. A avut talent artistic și a creat frumoase sculpturi. A fost un suporter însuflețit al mișcării feministe din Marea Britanie.

[2] Alteța Sa Regală Albert, Principele de Wales, viitorul Rege Edward al VII-lea, primul născut al Reginei Victoria. A fost ulterior oaspete al Castelului Peleș.

[3] Alteța Sa Regală Principele Alfred Ernest Albert al Marii Britanii și Irlandei (6 august 1844–30 iulie 1900), al patrulea copil și al doilea fiu al Reginei Victoria și Principelui Consort Albert. A primit titlul de Duce de Edinburgh la 24 mai 1866. A fost moștenitorul unchiului său, Ernst de Saxa-Coburg și Gotha, în 1893, devenind suveranul Ducatul Saxa-Coburg și Gotha din Germania. La 23 ianuarie 1874, s-a căsătorit cu Alteța Sa Imperială Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, fiica țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și a țarinei Maria, născută principesă de Hesse. Au avut cinci copii: Alfred (1874–1899), Principe de Saxa-Coburg și Gotha, Maria (1875–1938), Regina României, Victoria Melita (1876–1936), Mare Ducesă a Rusiei, Alexandra Victoria (1878–1942), Principesă de Hohenlohe-Langenburg și Beatrice (1883–1966), Infantă a Spaniei.

[4] Sir Richard Owen (1804-1892), biolog, paleontolog și anatomist britanic. A fost specialist în anatomie comparată și a contribuit la crearea, în 1881, a Muzeului de Istorie Naturală din Londra (South Kensington).

[5] Poziție de frunte a Orașului Londra, fondată în secolul al XII-lea. Primul Lord Primar al Londrei a fost Henry FitzAlwin, ales în anul 1189. La vizita Domnitorului Carol I la Londra, în anul 1874, Lord Primar era Davin Henry Stone.

[6] „Note sur la vie du Roi Charles de Roumanie – par un témoin oculaire”, Bucarest, Imprimerie de l’Indépendence Roumaine, 1894, tomul II, p.p. 197-198.

[7] Jurnal – Carol I al României, Editura Polirom, volumul II, 2014, paginile 70 și 71.

[8] Castelul Balmoral se află în Royal Deeside, Aberdeenshire (Scoția) și este reședință regală din anul 1852, când moșia și castelul sunt cumpărate de Principele Consort Albert. Proprietatea a trecut din generație în generație de la un monarh la altul, până în zilele noastre, când aparține Reginei Elisabeta a II-a. Domeniul și clădirea sunt atestate documentar din 1451. A fost un loc de care Regina Victoria și Principele Consort Albert au fost foarte atașați.

[9] Alteța Sa Imperială Țareviciul Nicolae (6 mai 1868 – 7 iulie 1918), a devenit suveranul Rusiei, cu numele Nicolae al II-lea, Împărat și Autocrat al tuturor rușilor, la 1 noiembrie 1894, la moartea tatălui său, Țarul Alexandru al III-lea. Mama lui Nicolae a fost Țarina Maria, născută principesă a Danemarcei. Căsătoria Țarului Nicolae al II-lea cu Principesa Alexandra de Hesse a avut loc la 26 noiembrie 1894. Țarul a fost asasinat de regimul bolșevic în ziua de 17 iulie 1918 împreună cu țarina și copiii lor, după ce a fost obligat să abdice, la 15 martie 1917.

[10] Eugeniu Arthur Buhman, “Patru decenii în serviciul Casei Regale a României”, memorii 1898-1940, Editura Sigma, 2006, p. 54.

[11] Majestatea Sa Regele George al V-lea al Regatului Unit și Împărat al Indiei ( 3 iunie 1865 – 20 ianuarie 1936), fiul Regelui Edward al VII-lea și al Reginei Alexandra. S-a căsătorit cu Principesa Mary de Teck, în anul 1893. A fost rege între anii 1910 și 1936. A fost succedat de fiul lui cel mare, devenit Regele Edward al VIII-lea, la 20 ianuarie 1936. Regele George al V-lea a fost văr primar al Reginei Maria a României.

[12] Majestatea Sa Regina Mary a Regatului Unit, Împărăteasă a Indiei (27 mai 1867 – 24 martie 1953), fiica Ducelui Francis de Teck și a Principesei Mary Adelaide de Cambridge, nepoata Regelui George al III-lea. Regina Mary s-a născut și a fost educată în Anglia. A devenit regina-consort a Regatului Unit în 1910, la urcarea pe tron a soțului său. A supraviețuit Regelui George al V-lea, fiind în viață pe durata domniei lui Edward al VIII și a lui George al VI-lea, fiii ei, precum și a Reginei Elisabeta a II-a, nepoata ei.

[13] La momentul vizitei de stat a Regelui Ferdinand I, Lordul Primar al Londrei era Sir Alfred Louis Bower (8 octombrie 1858 – 16 noiembrie 1948).

[14] „Regina Maria a României, Însemnări zilnice”, Editura Historia, volumul VI, 2008, pp. 230-252.

[15] Majestatea Sa Regina Ana a României (18 septembrie 1923 – 1 august 2016), născută principesă de Bourbon, fiica Principelui René de Bourbon și a Principesei Margareta a Danemarcei. S-a căsătorit la Atena cu Regele Mihai al României la 10 iunie 1948. A fost cea mai longevivă consoartă a vreunui rege sau voievod în toată istoria României.

[16] Arthur Gould Lee, Coroana contra secera și ciocanul, p. 303.

 

×

Căutare