CuprinsCaută

Vizita Majestății Sale în Republica Franceză

14.04.2019
TwitterFacebook

La invitația autorităților Statului francez, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, însoțită de Alteța Sa Regală Principele Radu, va vizita Franța, în zilele de 15-19 aprilie 2019. Vizita va avea loc la Paris și Reims.

Acum 100 de ani, în martie și aprilie 1919, Regina Maria a reprezentat România la Paris, într-un demers diplomatic și regal care rămâne o pagină de aur în istoria modernă a ţării noastre.

După un secol, Majestatea Sa Margareta va vizita instituțiile Statului francez cărora străbunica sa le-a trecut pragul pentru susținerea intereselor românești, după încheierea Primului Război Mondial.

Majestatea Sa și Principele Radu vor avea întâlniri cu autorități ale Statului și vor vizita Academia Franceză, Crucea Roșie a Franței, Comitetul Național Olimpic, Comitetul Național Paralimpic, Muzeul Luvru și Palatul Tau din orașul Reims. Ca și Regina Maria, Majestatea Sa Margareta va lua parte la un dineu oferit în onoarea sa, de către Ambasada României la Paris. Vizita regală română va mai cuprinde, întocmai ca acum o sută de ani, întâlniri cu reprezentanți ai Familiilor Regale europene care își au reședința la Paris.

Vizita la Paris a Reginei Maria a durat din 5 până în 12 martie 1919. Ulterior, regina  a revenit la Paris, între 30 martie și 16 aprilie 1919. Regina României Mari a călătorit cu Trenul Regal, însoţită de fiicele ei, Principesa Elisabeta și Principesa Mărioara, precum şi de o suită reprezentând Casa Civilă și Casa Militară a Regelui Ferdinand, Guvernul și Corpul Diplomatic.

Călătoria a fost amplu relatată de ziarişti din România, Franța, Italia, Marea Britanie și din multe alte țări europene. Ea a suscitat interesul personalităţilor politice, culturale şi al publicului larg. Deși regina era suveran-consort și nu șef de Stat, intervenția ei în favoarea României, după încheierea Primului Război Mondial, a fost decisivă.

Vizita la Paris a avut loc în prezența prim-ministrului român Ionel Brătianu și a jucat un rol important în favoarea României la Conferinţa de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 – 21 ianuarie 1920).

Întâlnirile Reginei Maria cu președintele francez Raymond Poincaré și cu prim-ministrul Georges Clemenceau au rămas în istorie, iar astăzi se vorbește despre ele în societatea românească drept momente legendare ale diplomației românești, în general, și ale diplomației regale, în special.

Academia de Arte Frumoase a organizat o sesiune solemnă în onoarea reginei, care a fost membru al reputatului for științific și artistic. Regina Maria a întâlnit comunitatea românească din Franța, a fost oaspete de onoare al Operei Garnier și al Comediei Franceze, a luat prânzul cu ministrul Afacerilor Externe Stephen Pichon la Quai d’Orsay, a participat la o slujbă la Catedrala Notre-Dame în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial și s-a întâlnit cu Președintele Statelor Unite ale Americii Woodrow Wilson.

Regina Maria a fost distinsă, cu ocazia vizitei din anul 1919, cu Marele Cordon al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze. În anul 2009, Majestatea Sa Margareta a fost distinsă cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze.

×

Căutare