CuprinsCaută

În Anul Centenar, Majestatea Sa a devenit cetățean de onoare al localității Soultzmatt

29.09.2018
TwitterFacebook

Sâmbătă, 29 septembrie, și duminică, 30 septembrie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu se află în Republica Franceză, unde vizitează orașele Soultzmatt și Haguenau din Alsacia, la invitația oficială a autorităților celor două municipalități.

Este a noua vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie), Regatul Spaniei (mai), Republica Serbia (iunie), Republica Federală Germania și Republica Portugheză (septembrie).

Totodată, este a patra vizită efectuată de Familia Regală în țări din Uniunea Europeană, în preajma preluării de către România, pentru prima oară, a președinției Consiliului Uniunii Europene. În luna mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei a vizitat Spania, iar în luna septembrie, Principesa Maria a vizitat Germania și Principele Radu a vizitat Portugalia.

Majestatea Sa Custodele Coroanei a venit în Alsacia pentru a onora memoria soldaților români uciși în anii 1917 și 1918, în lagărul de prizonieri ai armatei germane. De asemenea, Majestatea Sa dorește să aducă omagiu localității Soultzmatt, care a donat Guvernului României, în anul 1919, locul pe care fusese așezat lagărul, pentru a fi transformat în cimitir militar românesc. Cimitirul a fost construit în anii 1919-1920 și a fost onorat cu vizita suveranilor României Mari, Ferdinand I și Maria, la 9 aprilie 1924. Regina Maria a revenit la Soultzmatt într-o vizită oficială în anul 1936.

Astăzi, sâmbătă, 29 septembrie, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au fost oaspeții primarului orașului Soultzmatt, dl Jean-Paul Diringer. În cursul dimineții, cuplul regal a participat la o ceremonie găzduită de Consiliul Municipal, în care a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Soultzmatt Majestății Sale Custodelui Coroanei și ASR Principelui Radu. Evenimentul a avut loc în piața din fața primăriei, în prezența unui numeros public, a reprezentanților diplomatici ai României în Franța, a Bisericii Ortodoxe Române, precum și a autorităților franceze regionale, departamentale și municipale.

În luările de cuvânt, primarul localității și demnitarii locali francezi și români au evocat sacrificiul României în Primul Război Mondial, faptul că patru generații ale Familiei Regale au fost legate, fără întrerupere, de cimitirul martirilor români și de localitățile din Alsacia și Lorena în care au fost făcute imense sacrificii umane, precum și șansele pe care generațiile de astăzi din România și din Franța le au într-o Uniune Europeană care împărtășește valori și principii bazate pe libertate, pe democrație și pe respectul față de om.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au mulțumit pentru înaltul titlu primit din partea comunității și a municipalității din Soultzmatt, precum și pentru extraordinara ospitalitate cu care au fost primiți de cetățeni și de autorități.

Orașul Soultzmatt și Cimitirul Militar de la Gauchmatt au mai fost vizitate de Familia Regală în anii 1924, 1986 și 2017.

×

Căutare