CuprinsCaută

Majestatea Sa Margareta, primită la Senatul Republicii Franceze

17.04.2019
TwitterFacebook

În cursul dimineții de marți, 16 aprilie, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost oaspeții Palatului Luvru, unde s-au întâlnit cu domnul Jean-Luc Martinez, președintele Muzeului Luvru, precum și cu domnul Pierre Buhler, președintele Institutului Francez. A fost prezent la eveniment ambasadorul României în Franța, ES domnul Luca Niculescu, ambasadorul României la UNESCO, ES domnul Adrian Cioroianu, ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, reprezentanți ai Guvernelor României și Franței, precum și un numeros public.

Alături de oficialitățile franceze, Majestatea Sa și Principele Radu au luat parte la inaugurarea expoziției „Broderii de tradiție bizantină din România în secolele XV-XVII”. Expoziția, deopotrivă valoroasă și rară, a trezit admirație și interes în rândul specialiștilor și publicului.

Cu această ocazie, la Palatul Luvru a avut loc ceremonia de încheiere a Sezonului Cultural România-Franța, care, după patru luni bogate în evenimente culturale, se mută de la Paris la București. Majestatea Sa a fost așadar, prezentă, la celebrarea ultimei zile a sezonului. Începând cu ziua de miercuri, 18 aprilie, Bucureștiul găzduiește partea a doua a evenimentului care reunește culturile celor două țări.

După-amiază, Custodele Coroanei și Principele Consort au fost primiți la Palatul Luxembourg, sediul istoric al Senatului Republicii Franceze. Majestatea Sa a fost întâmpinată cu Garda de Onoare de către domnul Philippe Dallier, vicepreședintele Senatului francez.

Vicepreședintele Senatului Republicii și Custodele Coroanei au avut un amplu dialog pe teme legate de Uniunea Europeană, precum și dimensiunea economică, educațională, culturală și diplomatică a relațiilor bilaterale dintre Republica Franceză și România. Cei doi au discutat despre felul în care instituțiile statului român au fost create pe baze moderne și consolidate, cu sprijinul neîntrerupt al Franței, începând cu anul 1856. Majestatea Sa a subliniat faptul că Instituția Coroanei Române a fost fidelă relației cu Franța, la fiecare generație a Familiei Regale.

A doua zi a vizitei s-a încheiat cu dineul oferit de Ambasada României la Paris în onoarea Majestății Sale Margareta. Cu o sută de ani în urmă, dineul oferit Reginei Maria de ambasadorul român Victor Antonescu a avut loc în seara de 9 martie 1919, la reședința de atunci a României. Dineul oferit Majestății Sale Margareta de ambasadorul român Luca Niculescu a avut loc la Palatul Béhague, Reședința României de la Paris, în seara de marți, 16 aprilie 2019.

Printre invitații la dineu s-au aflat doamna Hélène Carrère d’Encausse, Secretar Perpetuu al Academiei Franceze, ambasadorul României la UNESCO, ES dl Adrian Cioroianu și domnul Henri Paul, fost ambasador al Franței la București.

 

 

Fotografii de Daniel Angelescu

×

Căutare