CuprinsCaută

Vizită regală în Marea Britanie, 9-12 decembrie 2018

13.12.2018
TwitterFacebook

Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Radu au efectuat o vizită cu caracter public în Marea Britanie, în zilele de 9-12 decembrie 2018.

A fost a treisprezecea vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie), Regatul Spaniei (mai), Republica Serbia (iunie), Republica Federală GermaniaRepublica Portugheză, Republica Franceză (septembrie), Principatul Liechtenstein (octombrie), Confederația Elvețiană și Republica Croația (noiembrie).

A fost prima vizită în Marea Britanie a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, în calitate de șef al Casei Regale a României. Vizita are loc pentru a sărbători Marea Unire și încheierea Primului Război Mondial, precum și în preajma preluării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Duminică, 9 decembrie 2018, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au fost invitații de onoare la slujba de binecuvântare oficiată de Reverendul Profesor Peter Galloway, la Capela Regală Savoy de la Londra. Slujba a fost dedicată României, precum și memoriei Reginei Maria și a Regelui Mihai I. Au fost prezenți ASR Principesa Elena și ES dl Alexander Nixon.

Familia Regală Britanică a fost reprezentată de Altețele Lor Regale Ducele și Ducesa de Gloucester. Au luat parte la serviciul religios Excelența Sa dl Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, și Excelența Sa dna Angela Ponomariov, ambasadorul Republicii Moldova la Londra.

A fost prezent dl Charles Richards, Deputy Master al Casei Majestății Sale Regina Elisabeta al II-a. Au fost prezenți membri ai Consiliului Regal român și ai Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei române. La slujbă a luat parte Lordul Primar al City of Westminster, doamna Lindsey Hall.

La ceremonie au fost invitate personalități proeminente din mediul de afaceri londonez, din mediul universitar, membri ai Corpului Diplomatic și reprezentanți ai societății civile.

În urmă cu șase ani, în luna noiembrie 2012, Regele Mihai I era sărbătorit cu mult respect și cu admirație la Guildhall, la Lordul Primar al Londrei și la Capela Regală Savoy.

 

 

 

Luni, 10 decembrie 2018, la Travellers Club din Pall Mall, Londra, a avut loc un dineu în onoarea Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei și a ASR Principele Radu. Familia Regală britanică a fost reprezentată de Alteța Sa Regală Principele Michael de Kent. Au fost prezenți ASR Principesa Elena și ES dl Alexander Nixon.

Au luat parte ambasadorul României în Marea Britanie și ambasadorul Republicii Moldova în Marea Britanie. La dineu au luat parte dl Clive Alderton, secretar privat al ASR Principele de Wales, împreună cu doamna Alderton.

Gazda serii a fost Sir John Wheeler. La dineu au participat membri proeminenți ai mediului de afaceri londonez, diplomați și personalități din societatea civilă. Au răspuns invitației personalități din România și din Republica Moldova. Alături de Familia Regală a României s-au aflat membri ai Consiliului Regal român și ai Casei Majestății Sale Custodele Coroanei.

 

Cea mai importantă parte a vizitei în Marea Britanie a avut loc marți, 11 decembrie, când Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au fost primiți la Palatul Buckingham de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Întâlnirea a avut un caracter privat.

Miercuri, 12 decembrie 2018, în localitatea Ashford din Comitatul Kent, a fost dezvelită statuia Reginei Maria a României. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român și de Ambasada României la Londra. Alături de ES dl Dan Mihalache, ambasadorul României, și de președintele Institutului Cultural Român, dna Liliana Țuroiu, au luat parte personalități din mediul diplomatic, reprezentanți ai statului român și ai statului britanic. În numele Majestății Sale Custodele Coroanei, statuia a fost dezvelită de ASR Principesa Elena.

 

În după-amiaza zilei de 12 decembrie 2018, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu s-au întâlnit la Clarence House cu ASR Principele de Wales.

 

În seara de miercuri, 12 decembrie, la reședința românească din Belgrave Square 1, Principele Radu a luat parte la o recepție oficială organizată de Camera de Comerț Româno-Britanică, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale.

La eveniment au luat parte un mare număr de invitați, care au apreciat târgul de produse românești de Crăciun, realizat de meșteșugari români care trăiesc în Regatul Unit. Seara a fost organizată pentru a contribui la intensificarea legăturilor economice dintre Marea Britanie și România. Anul viitor, Camera de Comerț Româno-Britanică intenționează să organizeze evenimente de anvergură la București și la Londra.

 

©Silviu Matei, AGERPRES 

×

Căutare