CuprinsCaută

Vizită regală în Republica Armenia

28.10.2019
TwitterFacebook

La invitația Președintelui Republicii Armenia, Excelența Sa domnul Armen Sarkissian, Alteța Sa Regală Principele Radu efectuează o vizită cu caracter oficial la Erevan, în zilele de 28-30 octombrie 2019.

Numărând de la prima vizită, efectuată la Londra de Regele Mihai și de Regina Ana în martie 1997, pentru susținerea candidaturii la NATO a țării noastre, actuala călătorie oficială din Republica Armenia este a 350-a vizită cu caracter public a Familiei Regale în străinătate, reprezentând interesele României. Aceste vizite s-au desfășurat pe parcursul a 22 de ani, neîntrerupt, și au fost efectuate prin colaborarea Casei Majestății Sale cu 12 guverne succesive ale României, reprezentând întregul spectru politic.

Este a paisprezecea vizită a Familiei Regale din anul 2019, după vizita Principelui Radu la Istanbul (februarie), cea a Principesei Maria la Bruxelles (februarie), a Principelui Radu în Azerbaidjan (martie), după vizitele Custodelui Coroanei și Principelui Radu în Franța și Danemarca (aprilie) și Luxemburg (mai), după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai), după vizitele Principelui Radu la Madrid (iunie) și în Turcia (septembrie), după vizitele Principesei Maria în Marea Britanie și Austria (septembrie) și după vizitele Custodelui Coroanei și ale Principelui Radu în Olanda și Franța (octombrie).

Luni, 28 octombrie 2019, Principele Radu a fost întâmpinat la Aeroportul Internațional Zvartnots din Erevan de ES dl Sergey Minasyan, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia la București, de dl Stephan Karthasyan, Directorul Departamentului Relații Externe al Președinției Republicii Armenia și de ES dl Cornel Ionescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Erevan.

În prima parte a după-amiezii de luni, Alteța Sa Regală s-a întâlnit la sediul Legislativului Republicii Armenia cu doamna Lena Nazaryan, vice-președintele Adunării Naționale. Înaltul demnitar armean a discutat cu Principele Radu despre relațiile economice dintre țările noastre, despre proiectele educaționale și culturale aflate în desfășurare, despre sprijinul României acordat Armeniei pentru aprofundarea democrației, a bunei guvernări și a reformelor, precum și despre importanta moștenire culturală comună și comunitatea armeană din România. La întâlnire au luat parte ambasadorul Sergey Minasyan și ambasadorul Cornel Ionescu.

În continuare, Principele Radu a vizitat Universitatea Națională de Studii pentru Apărare, unde s-a întâlnit cu rectorul universității, generalul-maior Genadi Tavaratsyan. Au fost discutate domeniile posibile ale cooperării în educație superioară și cercetare dintre România și Armenia, în domeniul apărării. La întâlnire au luat parte ambasadorul Sergey Minasyan și ambasadorul Cornel Ionescu.

În încheierea zilei de 28 octombrie 2019, Alteța Sa Regală a reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei într-o întâlnire cu reprezentanții Societății Naționale de Cruce Roșie a Armeniei. La sediul Crucii Roșii din Erevan, Principele Radu a fost întâmpinat de dr. Mkhitar Mnatsakanyan, președintele societății naționale, și de dr. Anna Yeghiazaryan, secretarul general. Alteța Sa Regală a transmis din partea Majestății Sale propunerea de a diversifica legăturile bilatelare dintre cele două societăți naționale, în domenii precum instruirea de specialitate, prim ajutor și acțiuni în caz de dezastre naturale, precum și cooperarea în domenii precum mediul înconjurător, prevenirea situațiilor de criză și promovarea valorilor și principiilor Crucii Roșii în societate.

Vizita regală va continua în Armenia în zilele de marți, 29 octombrie, și miercuri, 30 octombrie 2019.

 

×

Căutare